Ana içeriğe atla

İsrail-İran arasında diplomatik çözüm için çalınacak tek kapı Putin

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Suriye’deki saldırılar konusunda Moskova’ya önceden bilgi vermiş olabilir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan OKEP kararının “kaybedeni ABD olur.” dedi. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

RTS1QJ8Z.jpg
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’na karşı kazanılan zaferin 73. yıl dönümü vesilesiyle Kızıl Meydan’da düzenlenen törende, 9 Mayıs 2018 — Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Rus diplomasisi atakta

ABD’deki Donald Trump yönetimin Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ndan (OKEP) çekilme kararının ardından İsrail ile İran arasındaki gerginliğe çıkış yolu önerebilecek hatta olası bir savaşı önleyecek tek isim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

İki hafta önce bu sütunda Rusya’nın İran ile İsrail arasında arabuluculuk yapmak için iyi bir konumda olduğunu dile getirmiştik. Bu, Al-Monitor’un son dört yıldır gözlemlediği bir eğilim. Ancak Putin için bu rol bir nevi ip cambazlığı anlamına geliyor. Zira Rusya, aynı anda hem Suriye hükümetine tam teşekkülü destek sunmanın hem İran ve İsrail ile zorlu ancak yaşamsal ilişkilerini korumanın hem de Washington-Moskova ilişkilerindeki kaymayı yönetmenin zorluklarıyla karşı karşıya.

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı alması ve Filistinlilerin Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü protestolar bölgedeki tabloyu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmiş durumda, bilhassa da İsrail-Filistin sorununa yönelik diplomatik bir çözüm sürecinin olmadığı ve Lübnan seçimlerini Hizbullah’ın kazandığı bir ortamda. Geçen hafta yaşanan gelişmeler de bu tespiti doğrular ve Putin’in müdahalesini her zamankinden daha elzem kılar nitelikte.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish