דילוג לתוכן העיקרי

דאגה בישראל: האם טראמפ הוא בעצם "צ'יקן"?

האפשרויות לפרובוקציה איראנית מול ישראל רבות ומגוונות ונותחו השבוע בפורומים ביטחוניים. בעוד צה"ל מגביר את הכנותיו לאפשרות של עימות בצפון, גוברת הדאגה שבשעת המבחן האמיתית הנשיא טראמפ יעדיף לוותר ולנתק מגע.
U.S. President Donald Trump listens to questions during a meeting with Canada's Prime Minister Justin Trudeau as Secretary of State Mike Pompeo and White House national security adviser John Bolton look on in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., June 20, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst - RC1ACBBDB270
קראו 

אם עד כה הערכת המצב הישראלית הגדירה כ"סבירות נמוכה" התלקחות ישראלית-איראנית ישירה או עקיפה באחת מזירות המאבק בין שתי המדינות, הרי שבשבועות האחרונים ההערכה הזו עברה שיפוץ מקיף. עד לאחרונה סברו בישראל שלאיראן אין כוונות להיקלע עכשיו לעימות עם צה"ל, ולכן היא לא מגיבה על התקיפות המיוחסות לחיל האוויר נגד מטרות איראניות בסוריה וחיזבאללה מפגין איפוק בכל הקשור לפעילות הישראלית מולו. מירב המאמץ האיראני, על פי ההערכה הזו, הושקע בניסיון לייצר פיגועים ביהודה ושומרון ובהפעלת הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ברצועת עזה למניעת הסדרה עם ישראל והמשך חיכוך מולה.

כעת, מעריכים בישראל, כל זה היסטוריה. אל מול ההסלמה והמתיחות הגוברת במהירות בין ארה"ב לאיראן במפרץ ובכלל, נוצר אינטרס איראני להמשיך למתוח את החבל ולערער את היציבות באמצעות הדלקת אחת מהחזיתות נגד ישראל. שריפה כזו, על הגדר ברמת הגולן או בגבול לבנון, אמורה לשמש מנוף איראני להמשך חריצת לשון מול וושינגטון והגברת הלחץ על ארה"ב. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס השבוע פעמיים את הקבינט המדיני-ביטחוני [16 ו-19 ביוני], גוף שכמעט לא התכנס בחודשים האחרונים. נתניהו מריח התחממות ונערך לקראתה. הדבר האחרון שהוא צריך עכשיו זו ועדת חקירה שתקבע כי לא התכונן ולא שיתף את ממשלת המעבר שבראשה הוא עומד בסיכויי המלחמה המתגבהים מולו.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.