رفتن به محتوای اصلی

اهداف ایران و ترکیه در سنجار عراق

با شکست داعش در اکثر نقاط عراق، رقابت ایران و ترکیه در مناطق استراتژیک عراق بالا می‌گیرد.

RTS1GTRX.jpg

دیاربکر، ترکیه - کنترل منطقهٔ سنجار در عراق، به موضوع رقابت میان ترکیه، ایران و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) تبدیل شده است که هر کدام با دلیلی متفاوت به دنبال کنترل این منطقهٔ استراتژیک هستند.

ترکیه با ادامهٔ بمباران مواضع پ.ک.ک در عراق می‌خواهد تهدیدهای خود را در مورد ویران‌کردن مکان‌های استقرار نیروهای این حزب، عملی کند. با این که چنین بمباران‌هایی سال‌هاست که انجام می‌شوند، لیکن رجب طیب اردوغان در اوائل ماه جاری لحن تهدیدآمیزتری اتخاذ کرد و گفت: «اگر مقام‌های آن‌جا (عراق) مشکل قندیل و سنجار را حل نکنند و اگر این کشور کار لازم را انجام ندهد، آنگاه ما آن مکان‌ها را با خاک یکسان می‌کنیم.»

او تهدیدهایش را با یک سلسله از حملات هوایی جدید دنبال کرد. روزنامهٔ هوادار دولت دیلی صباح گزارش داد که نیروهای ترک ۹۶ پیکارجوی پ.ک.ک را در قندیل و زاپ کشته‌اند و انبارهای مهمات پ.ک.ک را ضبط یا منهدم کرده‌اند. ترکیه، آمریکا و اتحادیهٔ اروپا، پ.ک.ک را یک سازمان تروریستی می‌شناسند.

مقرّ اصلی پ.ک.ک در کوه‌های قندیل در شمال عراق، نزدیک مرزهای ایران واقع است. سنجار -که کردها آن‌را شنگال می‌نامند- واقع در شمال غرب عراق و نزدیک مرز سوریه، مکان زندگی یزیدی‌هاست که یک اقلیت مذهبی کرد هستند. سنجار برای اردوغان از اهمیت برخوردار است زیرا هنگامی که نیروهای پ.ک.ک در سال ۲۰۱۴ برای دفاع از یزیدی‌ها در برابر داعش به آن‌جا رفتند، علی‌رغم خواست ترکیه و دولت اقلیم کردستان در اربیل، از ترک آن‌جا سر باز زدند. این امر باعث شد که سنجار تبدیل به هدف ترکیه شود.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish