Ana içeriğe atla

Türkiye’nin döviz rezervi tahta bacaklı

Rezervlerin yüzde 60’ı aşkın kısmının swap (takas) anlaşmalarıyla oluşması, Merkez Bankası’nı yükümlülüklerini karşılamada daha da kırılgan hale getiriyor.
Turkish lira banknotes are pictured at a bank in the town of Sarmada in Syria's northwestern Idlib province, on June 14, 2020. - Authorities in northwest Syria are taking steps to substitute the plummeting Syrian pound with the Turkish lira to shield their opposition-held region from an economic crisis ahead of new US sanctions, an official said. The Salvation Government -- a civilian body affiliated to the Hayat Tahrir al-Sham jihadist group which dominates the Idlib region -- had already started paying wa
Oku 

COVID-19 pandemisiyle beraber küresel ekonomi altüst olurken ülkelerin küresel rezerv para olan ABD dolar yığınakları, her zamankinden daha çok önem kazanmaya başladı. Varlık ve yükümlülük dengelerinde küçük ya da büyük açık olan ülkeler, bu açıklarıyla yaşayabilmenin şartlarını gözden geçirip gerekli önlemlere, destek temini yollarına başvurdular. Ülkelerin döviz rezervlerinin kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamaya ne kadar yettiği daha sık sorgulanır durumda.

Kısa adı IMF olan Uluslararası Para Fonu Haziran 2020 tarihli “Güncellenmiş Küresel Finansal İstikrar Raporu”nda ülkelerin merkez bankalarının rezervlerinin kısa vadeli yükümlülüklerine göre durumunu sıralamaya tabi tuttu. Söz konusu sıralamada Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) sahip olduğu rezervler, yeterlilik ölçüsünün altında bulundu. En az yüzde 100 olması gereken döviz rezervi/kısa vadeli yükümlülük oranı, Türkiye için yüzde 80 dolayında. Türkiye ile benzer durumu olan ülkeler ise Güney Afrika, Şili ve Mısır. 

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.