ישראל וטורקיה נמצאות, שוב, על מסלול התנגשות. הסיבה הרשמית, לפחות הפעם, אינה המצור על עזה או התהליך המדיני, אלא הר הבית. הקבינט המדיני-ביטחוני בישראל אמור להקדיש את אחת מישיבותיו הקרובות לפעילות ולהשפעה ההולכת וגוברת של נשיא טורקיה רג'ב טאיפ ארדואן על הר הבית, באמצעות שורת עמותות שהוא מממן על ההר ובראשן עמותת "טיקה".
הפעילות הטורקית על ההר מדאיגה לא רק את שירות הביטחון הכללי, משטרת ישראל ומערכת הביטחון כולה, אלא גם את שאר שותפי המריבה על ההר: הירדנים, הפלסטינים, המצרים ואפילו המרוקאים, שרואים במלך מוחמד השישי "שומר המקומות הקדושים". כעת, על פי חומרים מודיעיניים שהולכים ונאספים בישראל, מנסה ארדואן לחטוף את הר הבית ואת מעמד "מגן הר הבית" בשם האסלאם כולו מכל האחרים, כשהיריב הראשון שאמור לסכל את השאיפה הזו היא, כמו תמיד, ישראל.
אחרי הפיוס הרשמי בין ישראל לטורקיה [2016] במסגרתו שילמה ישראל 21 מיליוני דולר כפיצויים למשפחות חללי הספינה "מאווי מרמרה" והביעה התנצלות, חלה רגיעה מסוימת ביחסים. השגרירים חזרו לאנקרה ותל אביב ודומה היה שהמשבר חלף. לקראת הבחירות האחרונות בטורקיה [יוני 2018] ארדואן חזר לתקוף את ישראל בפראות הולכת וגוברת. "הוא צריך להסיט את האג'נדה של מערכת הבחירות מקריסת הלירה הטורקית לאויב חיצוני כלשהו וכמובן שמצא אותנו", אמר לאל-מוניטור שר קבינט ישראלי בכיר לפני כמה שבועות. אבל הבחירות חלפו וארדואן נשאר על הבלטה האנטי-ישראלית הבוטה.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.