דילוג לתוכן העיקרי

האם המופע המופרד בעפולה הוא נורמה או סימפטום של הקצנה מסוכנת?

המחלוקת בסוגיית ההפרדה מתנהלת לא רק בין החברה החרדית לבין גורמים אזרחיים-חילוניים אלא גם בתוך החברה החרדית עצמה. האם בשם הליברליזם מדינת ישראל בעצם מוותרת לאליטות החרדיות הקיצוניות ומתעלמת מהשפעתה על פניה של היהדות כולה?
GettyImages-1.jpg
קראו 

ביום רביעי בלילה [14 באוגוסט], בזמן שבג"ץ פסל מטעמים פרוצדורליים את פסיקת בית המשפט המחוזי שאישרה לקיים הפרדה בין גברים לנשים במופע מוזיקלי בעפולה, כוכב הערב, הזמר החסידי הפופולרי מוטי שטיינמץ, כבר סלסל את שיריו וכבש את הקהל – את הנשים המאופקות שישבו בצד, ואת הגברים שישבו ורקדו במרכז. בדיוק כמו שרצו. מלבד ההנאה מקולו היפה של הזמר, הייתה זאת גם שמחה של מנצחים. את תחושות הקהל ביטא יו"ר ש"ס אריה דרעי, שאמר על הבמה: "אני מרשה לעצמי לברך כאן בקול: שהחיינו וקיימנו והגענו לזמן הזה. השכל הישר ניצח. מי שניסה להכתיב לנו אורח חיים הפסיד היום".

יחד עם זאת, ברור לכל שהקרב על ההפרדה – לא רק במופעים מוזיקליים אלא גם למשל באוטובוסים, בסניפי דואר, בקמפוסים או ברחוב, רחוק מלהסתיים. תעיד על כך חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט, אשר סבור כי ניתן לבצע הפרדה מגדרית וולונטרית על ידי המשתתפים וכי ייתכנו נסיבות מיוחדות שבהן תוכל רשות מקומית לקיים אירוע בהפרדה עבור הציבור החרדי. הקרב הזה מתנהל לא רק בין החברה החרדית לבין מוסדות המדינה האזרחיים וארגונים חילוניים, אלא גם בתוך החברה החרדית  עצמה. השאלה היא, האם התערבות המדינה בעניין שנתפס על ידי החרדים כפנים-קהילתי תיצור מציאות חיים שונה או שתקצין את עמדותיהם של אלה המצדדים בהפרדה?

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.