משלחת פת"ח בראשותו של חבר הוועד המרכזי עזאם אל אחמד, הממונה על שיחות הפיוס עם חמאס, יצאה ביום ראשון [29 ביולי] לקהיר כדי לדון במסמך העקרונות שהכין המודיעין המצרי לסיום הפילוג בין שתי התנועות. מקור בכיר בפת"ח אומר לאל-מוניטור כי המשלחת צפויה להסכים לרוב סעיפי המסמך, וככל הנראה כבר בשבועות הקרובים ניתן יהיה לברך על המוגמר – בהנחה שלא יתגלו מכשולים חדשים ושחמאס לא יחזור בו מהסכמותיו.
המחלוקת העיקרית בין הצדדים, אבן הנגף שהכשילה עד כה את כל ניסיונות הפיוס, היא סוגיית השליטה במנגנוני הביטחון. אבו מאזן חזר ואמר בעבר, כי לא ירשה לקיים בעזה את מודל חיזבאללה, כלומר שחמאס יחזיק צבא חמושים ואילו הוא (אבו מאזן) יהיה אחראי רק על העניינים האזרחיים. כבר חודשים ארוכים, מאז אוקטובר 2017, עומד אבו מאזן בתוקף על עמדתו ומסרב להתפייס עם חמאס כל עוד הארגון אינו מוכן לוותר על שליטתו הביטחונית ברצועה ופירוק הזרוע הצבאית מנשקה.
הפעם, טוען המקור הפלסטיני, אבו מאזן העניק למשלחת אישור עקרוני להגיע לסיכום עם המצרים ללא התניה, ולדחות את פתרון סוגיות הביטחון ופירוק חמאס מנשק לשלב מאוחר יותר.
יו"ר הרשות מוכן כעת שתוקם ועדה ביטחונית אשר בראשה יעמדו יחד מאג'ד פראג' ראש המודיעין הכללי של הרשות, ותאופיק אבו נעים ראש מנגנוני הביטחון של חמאס. לפי המקור, הוועדה תדון בהשתלבות והעברת השליטה (הצבאית) בהדרגה "למקור הריבוני של הרשות הפלסטינית בשטח". הכוונה היא שהשליטה על המנגנונים תועבר בהדרגה לידי הרשות הפלסטינית או שתיעשה במשותף, ככל שייבנה מחדש האמון בין הצדדים.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.