דילוג לתוכן העיקרי

לא רק שתי מדינות: הגיע הזמן לבחון פתרונות מציאותיים יותר

במצב הנוכחי, כשבישראל שולטת ממשלת ימין ובשטחים שולט כאוס פוליטי, ניסיון לקדם פשרה טריטוריאלית נידון מראש לכישלון. בעוד הממסד בישראל וברשות מתעקש להיאחז ברעיון שתי המדינות, החברה האזרחית מנסה לקדם דיון ציבורי בתוכניות כמו קונפדרציה או מדינה אחת.
RTX4Y0BX.jpg
קראו 

בפגישה שהתקיימה בבניין האו"ם בניו יורק, בתום נאומו של הנשיא מחמוד עבאס (אבו מאזן) במועצת הביטחון ב-20 בפברואר, הפתיעו שליחיו של נשיא ארה״ב למזרח התיכון, ג'ארד קושנר וג'ייסון גרינבלט, את שגרירי המדינות החברות במועצה. השניים הודיעו כי בכוונת הנשיא להניח בקרוב את מה שמכונה "עסקת המאה" שלו בפני המועצה. הנשיא טראמפ מצפה, כך אמרו, שכולם יצביעו כאיש אחד בעד העסקה - תבשיל שהם לא היו שותפים להכנתו ושאינם יודעים אם יערב לחיכם של הפלסטינים והישראלים. כמה ימים קודם לכן טראמפ עצמו דווקא הוריד את הציפיות מהממשלות בירושלים ורמאללה. בראיון ל"ישראל היום" (11 בפברואר) אמר הנשיא כי "כרגע הפלסטינים אינם בעניין של לעשות שלום", וכי גם אינו בטוח לחלוטין שישראל "כרגע בעניין של לעשות שלום".

בקרב פוליטיקאים ישראלים ופלסטינים מהזרם המרכזי וכן בקרב דיפלומטים זרים, שוררת תמימות דעים לגבי גורלו המר של רעיון שתי המדינות. ממצאים של סקר פלסטיני-ישראלי שפורסם בסוף ינואר, מצביעים על ירידה באמון הציבור הפלסטיני והישראלי בסיכוי לשלום. הסקר, שנערך בדצמבר 2017 על ידי מרכז תמי שטיינמץ למחקרי שלום באוניברסיטת תל אביב והמרכז הפלסטיני למדיניות ולמחקרים ברמאללה (PCPSR), מראה כי רוב גדול בשני העמים - שלושה רבעים - מאמינים שהסיכוי לקיום מדינה פלסטינית בצד מדינת ישראל בחמש השנים הקרובות נמוך או אפסי. רבע מהישראלים היהודים תומכים במשטר אפרטהייד או בגירוש פלסטינים. 

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.