דילוג לתוכן העיקרי

העולים שאומרים לליברמן: כן למדינת הלכה

רבים מקרב עולי בריה"מ מתקרבים ליהדות ומתנגדים נחרצות לעמדותיו של אביגדור ליברמן בנושאי דת ומדינה. הם מאמינים שבמדינה יהודית אין צורך בתחבורה ציבורית בשבת, שוללים נישואין אזרחיים וסבורים כי גיוס בני הישיבות לא אפשרי או נחוץ.

JERUSALEM, ISRAEL - MAY 08: israeli minister of defense Avigdor Liberman greeting the Veterans of the Red army celebrating and comemorating victory over Nazi Germany 73 yeras ago at the Isreali Parlament (The Knesset) on May 8, 2018 in Jerusalem, Israel. Total numbers of deaths during World War II vary but the Soviet Union bore an incredible brunt of casualties during WWII. An estimated 16,825,000 people died in the war, over 15% of its population, many of them were jewish soldiers and Partisan fighters. In

כבר קרוב לשנה מתנהלים ברשתות החברתיות קרבות עקובים מדם בין תומכיו למתנגדיו של אביגדור ליברמן, אשר פירק בשלהי 2018 את הממשלה שבה היה חבר. הדיונים הללו מתנהלים בשפה הרוסית ומשתתפים בהם עולים ותיקים וחדשים, שעלו מבריה"מ או ממדינות חבר העמים. ליברמן ודרישותיו בתחום דת ומדינה – נישואים אזרחיים, תחבורה ציבורית בשבת וגיוס החרדים – מותקפים פעם אחר פעם על ידי אלה שעלו בדיוק כמותו ממולדובה, רוסיה, אוקראינה או בלארוס, אך מחזיקים בסט ערכים שונה בתכלית. בציבור הזה רבים מאמינים שבמדינה יהודית אין צורך בתחבורה ציבורית בשבת, שמי שרוצה להינשא שלא על פי דת משה וישראל מוזמן לנסוע לקפריסין או לרדת מהארץ, וכי גיוס בני הישיבות לא אפשרי או נחוץ.

הנתונים האחרונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה [29 באוקטובר] מצביעים על כך שמדובר בקבוצה משמעותית המונה לכל הפחות עשרות אלפי בני אדם, ייתכן שאף יותר מכך. מתברר שכ-20% מעולי בריה"מ הפכו לדתיים יותר במהלך השנים, וכי עולים (ילידי אירופה וארה"ב יחדיו) מהווים חלק נכבד – כשליש – מכלל החוזרים בתשובה. למגזר הזה של עולים מבריה"מ שאימצו אורח חיים דתי יש שני נציגים בכירים בכנסת – יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והשר לענייני ירושלים זאב אלקין.

נדיה אייזנר, העורכת הראשית של אתר "רלוונט", שומרת מצוות שלמדה בבית ספר דתי לבנות בטבריה, אינה מופתעת מהנתונים הללו. "ברור שאף אחד לא שומע על הקבוצה הזאת ולא מתייחס אליה", היא אומרת לאל-מוניטור, "הרי החברה הישראלית לא יודעת לפעול מחוץ לסטראוטיפ. הכול חייב להיות מסודר בבוקסות מוגדרות. אתה עולה מרוסיה? כנראה שאתה כל היום קונה מזון בחנויות שאינן כשרות, סולד מדת וככל הנראה בכלל לא יהודי. אפשרויות אחרות פשוט לא עולות על הדעת".

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish