לא על הכנסת ה-20 תהיה תפארתו של ח"כ זאב בנימין בגין (הליכוד), האיש שבגיל 76 כבר לא יבקש לעצמו מקום בכנסת הבאה. לכנסת הנוכחית הוא הגיע על כתפיו של בנימין נתניהו, אשר שריין אותו במקום ה-11 ברשימת הליכוד לכנסת כך שבגין לא היה צריך לעבור את מסע הייסורים של הפריימריז במפלגה. עם הקמת הממשלה הנוכחית מינה אותו נתניהו לשר בלי תיק, ובתפקיד זה כיהן 17 יום בלבד עד אשר נאלץ להתפטר כדי לפנות מקום לגלעד ארדן ליד שולחן הממשלה.
עם קריירה של חבר כנסת מקובל שאינו בולט במיוחד וכהונה בתפקידי שר זוטרים, שילב בגין, אשר צל אביו ראש הממשלה המנוח מנחם בגין מלווה אותו בכל שעל, תפיסה אידאולוגית קיצונית המתנגדת בכל מחיר לחלוקת הארץ, עם גישה ליברלית המתנגדת לפגיעה במיעוטים והמכבדת את זכויות האדם.
במהלך חייו הפוליטיים מצא את עצמו בגין במחוזות הזויים, כמו חבירתו ב-1999 לרחבעם זאבי, איש הטרנספר הערבי, ברשימת האיחוד הלאומי ובהתמודדות בלתי מוצלחת על ראשות הממשלה. מנגד, בכל שנותיו הארוכות בכנסת זכה בגין להערכה בשל יושרתו והתנהגותו המצפונית. הוא לא חשש לומר את האמת שלו גם כאשר סיכן בכך את מעמדו הפוליטי, ונחשב למצפונו של הליכוד. כך התנגד בגין ל"חוק ההסדרה" שהכשיר בדיעבד הפקעת קרקעות פרטיות מערבים לצורך בנייה בהתנחלויות (הוא קרא לו "חוק הגזל"); וכך התנגד למתכונת הנוכחית של "חוק הלאום" והציע גרסה אחרת, אשר למרות היותה מיותרת לחלוטין לא היה בה כדי לפגוע בצורה בוטה כל כך במיעוטים הלא יהודיים בישראל. בגין נותר הקול היחיד בליכוד העומד מול זרמים פופוליסטיים ועברייניים, גם כאשר הדיחו אותו מוועדת הפנים של הכנסת כדי שלא יצביע נגד עמדות הליכוד.
הרגע הזה, כשלושה חודשים לפני הבחירות לכנסת ה-21, אמור להיות הרגע של בני בגין. קולו צריך להישמע אל מול מה שמתרחש בישראל בימים אלה, כאשר ראש ממשלה שהמשטרה ממליצה על העמדתו לדין בגין שלושה מקרי שוחד שונים, מחליט שלא להתפטר מתפקידו, יוצא חוצץ כנגד מערכת אכיפת החוק במדינה ומנצל את הכלים הממלכתיים העומדים לרשותו כדי לנסות ולמנוע את רוע הגזירה.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.