יו״ר הרשימה המשותפת, איימן עודה, הוזמן בסוף השבוע שעבר לסיור באוניברסיטה האמריקאית בג׳נין ולפגישה עם ראשי האוניברסיטה. מטרת ההזמנה לא הייתה ביקור נימוסים או היכרות, אלא להראות לו את השתלבותם של הסטודנטים הערבים-ישראלים במוסד האקדמי הפרטי היחיד בשטחים. האוניברסיטה האמריקאית בג׳נין הוקמה בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת קליפורניה (CSU) בשנת 2000, ערב פרוץ האינתיפאדה השנייה, בעיר שנודעה כמובילת המאבק המזוין בישראל ושהיה נהוג לכנותה אז ״בית גידול למחבלים מתאבדים״. בשנותיה הראשונות היא פעלה בצל מצב ביטחוני מורכב של סגרים, כתרים ומבצעים צבאיים תדירים. בשנתיים האחרונות, בעזרת תרומות מכל העולם, האוניברסיטה בנתה לעצמה מעמד של מוסד אקדמי מוביל בשטחים והפכה לאטרקטיבית לסטודנטים ערבים אזרחי ישראל.
מחצית מעשרת אלפי הסטודנטים הלומדים במוסד בשנת הלימוד הנוכחית הם מישראל. רובם נרשמו לתואר בסיעוד, רוקחות, הנדסה או משפטים - חוגים המבטיחים להם סיכוי גבוה למצוא תעסוקה בהמשך. אולם המחלקה הקורצת ביותר לסטודנטים הישראלים היא רפואת שיניים - מקצוע שיאפשר להם להתפרנס בכבוד במגזר הערבי המחבק, מבלי להזדקק לטובתם של מעסיקים יהודים או לחוות את האפליה שהם נתקלים בה לעתים קרובות בתהליך חיפוש העבודה.
גם אוניברסיטאות אחרות בגדה כמו אל נג׳אח בשכם וביר זית שליד רמאללה מלאו בסטודנטים מישראל, שהחליטו ללמוד בגדה משתי סיבות עיקריות: רבים חשים כי מסרי ההסתה של ממשלת הימין חלחלו למרחב האקדמי, שהפך לסובלני הרבה פחות עבורם. אחרים מתקשים מאוד לעבור את מבחני הקבלה שהציבו האוניברסיטאות בישראל, ושלטענתם מותאמים לדוברי עברית ולמי שגדלו בתרבות ציונית-יהודית, מבלי להתחשב בבני מיעוטים. לדוגמה, הטכניון בחיפה העלה השנה את רף הקבלה בבחינות המיון בעברית - מהלך שפוגע בראש ובראשונה בבני מיעוטים המבקשים ללמוד במוסד.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.