בסוכנות הידיעות הפלסטינית מען פרסמו ב-4 בינואר 2016 כתבה מאת רמזי בארוד, בכותרת "פלסטין שאחרי אבו מאזן". אין רמז עבה יותר מזה לאפשרות הממשית שנשיא פלסטין מחמוד עבאס יתפטר בקרוב מתפקידו.
חרושת השמועות ברמאללה עובדת היום שעות נוספות, ורוקחת תרחישים שונים באשר לירידתו של אבו מאזן מהזירה הפוליטית. הוא מייצג את הגוורדיה הישנה בהנהגה התוניסאית, זו שייסדה את אש"ף בראשותו של יאסר ערפאת. זו ההנהגה שהעלתה את הסוגיה הפלסטינית לסדר היום הבינלאומי; בתחילה באמצעות מאבק חמוש ואלים נגד ישראל, ולימים במסגרת הסכמי אוסלו. זו ההנהגה שהצליחה למקד את תשומת הלב העולמית בשטחים הכבושים, שבנתה את הרשות הפלסטינית והפיחה תקווה לכינונה של מדינה עצמאית. אך דווקא במימוש התקווה הזו כשלה ההנהגה, וכשל במיוחד אבו מאזן, שהכזיב את בני עמו.
בעיני רוב הפלסטינים, האסטרטגיה הכושלת של משא ומתן ודיפלומטיה מבטאת אקט של בגידה במאבק הלאומי הפלסטיני מצד ההנהגה הנוכחית. על פי סקר שערך המכון הפלסטיני למחקר, סקרים ומדיניות ב-14 בדצמבר 2015, שני שלישים מהפלסטינים תומכים בהחלפתו של אבו מאזן.
מקור בכיר ברשות הפלסטינית אמר לאל-מוניטור בעילום שם כי אין שום ודאות שאבו מאזן אכן יפנה את כיסאו; למעשה, אין לו שום כוונה לעשות זאת. עם זאת, אותו בכיר הודה שמצבו הפוליטי של הנשיא אינו יציב. אבו מאזן בן 81, ואנשים רוצים לראות שינוי בהנהגה. המאבק החמוש זוכה היום לפופולריות רבה יותר ברחוב הפלסטיני מהבחירה בדיפלומטיה. והכלכלה נמצאת במשבר עמוק, גם בשל המצב הביטחוני וגם בשל עייפותה של קהילת התורמים.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.