אחרי כמעט שנה של סחבת, אישר מתאם הפעולות בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, את חיבורה של העיר הפלסטינית החדשה רוואבי לרשת המים. לרגע נדמה היה ליוזם הפרויקט, המיליארדר האמריקאי-פלסטיני בשאר אל מסרי, בן למשפחה אמידה משכם, כי מפעל חייו ניצל מקריסה. את כל הונו השקיע אל מסרי בעיר הפלסטינית החדשה, וכעת נוצר הרושם כי סכנת פשיטת הרגל של היזם, אשר רצה להיטיב עם עמו, חלפה.
אבל מסתבר ששמחתו של אל מסרי ושמחתם של מאות רוכשי הדירות ברוואבי הייתה מוקדמת מדי. האלוף מרדכי אמנם אישר לחבר את העיר לרשת המים הארצית, אבל אז הגיע סירוב ישראלי נוסף שאטם את ברז המים, עוד לפני שנפתח. שר התשתיות והאנרגיה סילבן שלום החליט, בתוקף תפקידו כממונה על משק המים בישראל, שהוא איננו מאשר את חיבורה של רוואבי למים, עד אשר תכונס ועדת המים המשותפת הישראלית-פלסטינית, ועדה אשר לא כונסה זה חמש שנים.
סיפורה של ועדת המים הוא סיפורם המורכב של הישראלים והפלסטינים, אשר בשנים האחרונות, בעיקר מאז כינונה של ממשלת ימין בישראל, אינם מסוגלים להגיע לשום הסכמה, גם לא במחיר סבלם של אזרחים. ועדת המים הוקמה מתוקף הסכמי אוסלו 2 (1995), והייתה אמורה לייצר מנגנון לשיתוף פעולה והבנות בנוגע לחלוקת המים בגדה בין השטחים שבשליטת הרשות הפלסטינית להתנחלויות הישראליות. לכל צד בוועדה המשותפת ניתנה זכות וטו. בחמש השנים האחרונות, על רקע הרחבתן והקמתן של התנחלויות נוספות בשטחי הגדה, מסרבים הפלסטינים לתת יד לתנופת הבנייה ולהצביע בעד אספקת מים להתנחלויות.
אי כינוסה של ועדת המים לא מנע כמובן אספקת מים סדירה להתנחלויות, כולל למאחזים לא חוקיים בשטחי יהודה ושומרון. בצל המחלוקות הפוליטיות-מדיניות שהעמיקו בין הישראלים לפלסטינים בשנים האחרונות, ובלי שהוועדה התכנסה, נאלץ המנהל האזרחי לאלתר ולמצוא פתרונות יצירתיים לפרויקטים פלסטינים קטנים שנדרשה עבורם אספקת מים סדירה. בכל זאת, מדובר במצרך קיומי ראשון.
אבל אז הגיע רגע האמת. המנהל האזרחי ביהודה ושומרון התבקש לחבר לרשת הארצית את העיר הפלסטינית שצפויה לאכלס בשלב הראשון אוכלוסייה של 25 אלף תושבים. מיקומה של רוואבי, 13 קילומטר צפונית לרמאללה, נבחר מתוך שלושה אתרים שהציע המנהל האזרחי בימיו של שר הביטחון אהוד ברק. בניית חלקים גדולים של העיר כבר הושלמו, ולמעשה, בחודש מאי 2014 אמורה הייתה הנהלת הפרויקט למסור את המפתחות ל-800 הרוכשים הראשונים. הפלסטינים והישראלים המשיכו להתכתש ביניהם בוויכוח עקר - מי מפר יותר את הבנות הסכמי אוסלו - ובינתיים היישוב נראה כעיר רפאים, שעובדי הפרויקט מתקשים מאוד לתחזק.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.