ישראל הסכימה להסרת המצור על עזה; ישראל הסכימה לוותר על דרישתה לפירוז עזה מנשק; ישראל הסכימה ל"שקט תמורת שקט" ובכך לסיים את מבצע "צוק איתן". אלה הדיווחים האחרונים [19 באוגוסט] המגיעים מקהיר, ויש להניח שבתוך ימים אחדים חמאס יצהיר כי ניצח במערכה בזכות עוצמתו הצבאית, נחישותו ודבקותו במטרה. גם בישראל, מן הסתם, יצהירו שבזכות המבצע יבוא השקט לתושבי הדרום לשנים רבות.
סביר להניח ששני הצדדים צודקים. עזה אמנם ספגה מכה קשה, אך חמאס הצליח "לשכנע" את ישראל ואת העולם כי סגר שנמשך יותר משבע שנים אינו לגיטימי, ואם ישראל רוצה להבטיח שקט לתושביה עליה להסיר את הסגר ולאפשר לתושבי הרצועה לחיות ולנהל את חייהם בעצמם.
על פי ההסדר המתגבש בקהיר, נראה כי הדיונים בדרישת חמאס להקמת נמל ימי ושדה תעופה יידחו בחודש, כלומר אלה לא נפסלו על הסף. חמאס בסוף "צוק איתן" דורש, וכנראה גם יקבל בעתיד, מעברים פתוחים וסמלי שלטון ריבוניים של מדינה. למעשה ניתן לקבוע, כי בקהיר הונחה כעת אבן הפינה הראשונה למדינת עזה. תושבי הגדה המערבית, שסמכו על דרכו והבטחתו של אבו מאזן להקים מדינה פלסטינית באמצעות משא ומתן לשלום עם ישראל, יחושו בוודאי אכזבה צורבת.
עוד בימים הראשונים של הטלת הסגר על עזה בעקבות ההפיכה הצבאית שביצע חמאס [2007], חשבתי שהסגר אינו מוסרי, אינו ראוי וישיג את התוצאה ההפוכה. בישראל ספרו לתושבי עזה כמות צריכת קלוריות יומית כדי שלא יחושו "שפע" אבל גם כדי שלא יתרחש שם אסון הומניטארי. הדלק לעזה סופק בקמצנות, ובעלי מכוניות ומוניות נאלצו למלא את מכלי מכוניותיהם בשמן בישול שכיסה את שמי הרצועה בעשן לבן כבד.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.