סקר שפורסם השבוע [28 בינואר] בערוץ הכנסת מנבא 18 מנדטים למפלגה חדשה בראשות בנימין נתניהו, אם ראש הממשלה יחליט לפלג את הליכוד כדי להוציא לפועל תוכנית מדינית מול הפלסטינים. השאלה שהוצגה בסקר והפרשנויות הרבות שניתנו לתוצאותיו משקפות קיבעון מחשבתי המתבסס על הפילוג שעשה אריאל שרון בליכוד בסוף 2005 כדי לבצע את תוכנית ההתנתקות מרצועת עזה ומצפון השומרון.
כמו נטייתם של גנרלים להתכונן למלחמה הקודמת, כך גם הפוליטיקאים הישראלים המנסים לצפות את פני העתיד אינם מצליחים להשתחרר מהאירוע הפוליטי-מדיני הגדול האחרון שטלטל אותם – פרישת שרון והקמת קדימה. כעת, כשבנימין נתניהו ניצב בצומת דרכים מדיני, ובאוויר מרחפת אפשרות שהוא יאמץ הסכם פשרה עם הפלסטינים, חוויית פילוג הליכוד משתלטת מיד על הזיכרון הציבורי והופכת לדרך הנתפסת היחידה לממש מהלך כזה.
על פניו, הדמיון בין אז להיום הוא רב: ראש ממשלה מטעם הליכוד, שפלג ימני קיצוני דומיננטי מתכוון למרר את חייו אם רק יהרהר באפשרות של פינוי התנחלויות. הסקר החוזה לנתניהו 18 מנדטים משקף מצב שבו מפלגתו החדשה זוכה לקולות מצד המרכז הפוליטי, במקום האלקטורט הימני שנשאר בליכוד, במה שמזכיר במידה רבה גם את התגבשות התמיכה הציבורית בקדימה בתחילת דרכה.
אך האם קיימת דרך אחרת עבור נתניהו? האם הוא מסוגל בכל זאת להישאר בליכוד ולבצע מהלך מדיני מתוך המפלגה? שר בכיר בליכוד פוסל את האפשרות שראש הממשלה ייצא להרפתקה פוליטית בסגנון שרון ויקים תנועה חדשה. לדבריו, "ביבי יכול להשתעשע ברעיון הזה, אבל הוא לא מסוגל לבצע מהלך הרפתקני שכזה. אני לא יודע עד כמה הוא מתכוון ללכת רחוק בנושא המדיני, אבל מהיכרותי איתו אני מעריך שהוא ידבק בליכוד. לנתניהו יש תוכנית להיבחר פעם נוספת לראשות הממשלה מתוך הליכוד. אני לא רואה אותו עוזב את המפלגה".
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.