דילוג לתוכן העיקרי

האם ישראל והרשות הפלסטינית בדרך למדינה אחת?

"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ והמציאות בשטח גורמות לכך שיותר ישראלים ופלסטינים רואים ביוזמת שתי המדינות פתרון לא ישים. במצב הזה נדמה שישראל והרשות הפלסטינית צועדות אל נקודת אל-חזור שם מחכה להן מדינה אחת דו-לאומית.
RTS2ZYLI.jpg
קראו 

לא ברור אם "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ תצא אי פעם תצא לפועל, אך עצם פרסומה כבר משפיע על הלכי הרוח בישראל וברשות הפלסטינית. המילים שנאמרו על ידי הנשיא האמריקאי במועד חשיפתה של התוכנית [28 בינואר] לא נפלו על אוזניים ערלות. בישראל רבים הגיעו למסקנה שתכליתה של יוזמת טראמפ היא סיפוח חד צדדי מיידי, ומנגד ברשות הפלסטינית רבים משתכנעים שהתוכנית הזאת מרחיקה את הפלסטינים מחזון של מדינה עצמאית וריבונית לצד ישראל. נראה כי כעת מספרם של אלה שאינם מאמינים עוד בפתרון שתי המדינות, בשני הצדדים, יעלה בהדרגה.

רק בספטמבר 2018 אמר הנשיא טראמפ ששני הצדדים – הישראלים והפלסטינים – יכולים להחליט לבד מה מתאים להם יותר, מדינה אחת או שתי מדינות. במקביל התמיכה בקרב הציבור הפלסטיני ברעיון מדינה אחת הלכה וגדלה. בשנת 2002, כאשר המנהיג הלובי מועמר קדאפי הכריז על היוזמה שלו לפתרון הסכסוך לה קרא "ישראטין" (כך הייתה אמורה להיקרא המדינה החדשה שבה יחיו בשוויון מלא שני העמים), הרעיון של מדינה דמוקרטית אחת מירדן עד לים עורר בעיקר לעג וגיחוך בישראל, ברשות הפלסטינית ובעולם הערבי. מאז הרבה מים זרמו בירדן, ונדמה כי הדור הצעיר ברשות הפלסטינית, וכן מספר לא קטן של ישראלים לרבות מתנחלים ואנשי שמאל, מאמצים את הרעיון של מדינה אחת כברירת המחדל היחידה שנותרה ישימה לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.