רגשות מעורבים של ניצחון והחמצה, שמחה ותסכול, גאווה ואכזבה, ביטאו במדויק את התחושה ששררה במטה הבחירות של הרשימה המשותפת עם פרסום מדגמי הטלוויזיה ביום שני בשעה 22:00 בלילה [2 במארס]. אחוז ההצבעה הגבוה של הציבור הערבי, כפי הנראה בסביבות 69%, הביא את הרשימה המשותפת להישג חסר תקדים של 15 מנדטים (לפי מדגמי ערוץ 12 וערוץ 11) או 14 מנדטים (לפי מדגם ערוץ 13). לפיכך, אין ספק כי בבחירות 2020 הצליחה הרשימה המשותפת להחזיר את אמון הציבור הערבי במערכת הפוליטית הישראלית, שהתנכרה ומתנכרת להם עדיין; זאת לראשונה מאז בחירות 1999, אז אחוז ההצבעה במגזר הערבי (75%) היה כמעט שווה לאחוז ההצבעה הכללי (78%). שיעור ההצבעה הגבוה כעת מעיד שפצעי "אוקטובר 2000" התרפאו ושתם חרם המצביעים הערבים.
"החברה הערבית עשתה צעד גדול ונענתה לקריאה לצאת ולהצביע", אמר בסיפוק יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה. חברו לרשימה ח"כ יוסף ג'ברין ביטא במקביל גם את האכזבה: "הציבור הערבי הגיע היום בהמוניו לקלפיות והביע בנו אמון. אנו גאים בהגדלת כוחנו, ונעמוד מול הימין הקיצוני והיוזמות ההרסניות שלו. כחול לבן לא הציגו שום אלטרנטיבה אמיתית, לא הציעו תקווה והחלומות על 'רוב יהודי' הולידו כישלון ידוע מראש", הוא צייץ.
ברשימה המשותפת יודעים שלא יצליחו למנוע הקמת ממשלת ימין צרה בראשות בנימין נתניהו. ממשלת ימין ככל הנראה קום תקום, וגם עם 15 מנדטים יתקשו ברשימה המשותפת לבלום את נתניהו. ההסתה והאפליה נגד הציבור הערבי לא ייעלמו, כך שבאופן מעשי שום דבר לא צפוי להשתנות. כלומר חברי הכנסת של הרשימה המשותפת כנראה לא יוכלו להשיג עבור מצביעיהם יותר מכפי שעשו עבורם עם 13 מנדטים. מכאן שהפניית אצבע מאשימה אל כחול לבן ובעיקר כלפי יו"ר הרשימה בני גנץ היא מוצדקת. ברשימה המשותפת עמדו במשימה והגדילו את כוחם, שיכול היה להוות במצב אחר לשון מאזניים או לפחות בלוק חוסם לנתניהו. אבל כחול לבן, בהתנערות מהרשימה המשותפת ובקמפיין השערורייתי שניהלה, הפסידה את הבחירות.
בכירי הרשימה המשותפת, בעיקר איימן עודה ואחמד טיבי, הובילו קו פרגמטי שנועד להביא את החברה הערבית להיות חלק מקובל ולא נפרד מהחברה הישראלית. הם התאמצו לזרוע תקווה לשינוי שעיקרו סוף שלטון נתניהו, אבל בסופו של דבר כשלו במשימה. אמנם הרשימה המשותפת ניצחה בקרב, אך בלי שותפים היא הפסידה את המערכה. נתניהו לא הולך הביתה. גם אם הרשימה המשותפת כולה תמליץ על גנץ אצל הנשיא, זה לא יוביל לשינוי ולהחלפת ממשלת הימין.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.