נכון ליום חמישי בבוקר [14 בנובמבר], המגעים בין ישראל לג'יהאד האסלאמי, בתיווך מצרי, הסתיימו בהפסקת אש. זאת הפעם הראשונה שהתקיימו מגעים שכאלה עם הג'יהאד האסלאמי, כשחמאס אינו צד בעניין. מבחינת מנהיגי הארגון השני בגודלו בעזה זהו רגע מכונן עבורם, שכן עד כה בכל העימותים המזויינים בין ישראל לעזה, לרבות במבצעים הגדולים "עופרת יצוקה", "עמוד ענן" ו"צוק איתן", המגעים להפסקת אש נוהלו עם חמאס כריבון ברצועה. שאר הארגונים נחשבו נדבך נוסף ב"התנגדות,'' ולא נוהלו מגעים עמם.
כעת שהגיעו הצדדים להסכם הפסקת אש, יכולים מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי זיאד נחאלה, סגנו אכרם עג'ורי שבנו נהרג השבוע [12 בנובמבר] בתקיפת בניין מגורים בדמשק והמנהיג בעזה מוחמד אל-הינדי לסמן "וי", שכן הם הצליחו לקבע את מעמדם מול ישראל, מול מצרים ובעיקר מול חמאס. גם באיראן יכולים להיות מרוצים, הסיוע הבלתי מותנה שלהם לארגון השתלם. הוא לא נכנע לישראל.
אבל הסיפור המשמעותי של העימות המזויין הנוכחי בין ישראל לג'יהאד האסלאמי הוא למעשה חמאס. ההתפתחויות בימים האחרונים היוו רגע מכונן ביחסים בין ישראל לחמאס. הארגון שהצהיר תמיד כי כל תקיפה ישראלית בעזה לא תעבור בשתיקה ותיענה בתגובה הולמת – לא התערב הפעם.
אמנם מנהיגי חמאס איפשרו לג'יהאד האסלאמי להגיב לחיסול ולירות רקטות כאוות נפשם (למעלה מ-400 שיגורים לעבר ישראל), אבל הטווח היה מוגבל. לג'יהאד האסלאמי יש ארסנל רקטות שיכול להגיע עד גוש דן, אבל הקו האדום הזה כמעט שלא נחצה, ככל הנראה בהוראת חמאס לבל יוענק לישראל תירוץ להיכנס למערכה גדולה יותר. מסתבר כי חמאס מוכן היה לספוג כל ביקורת שנשמעה כלפיו השבוע בעזה – שהוא איבד את הובלת הג'יהאד מול ישראל, שהוא חושש מעימות עם ישראל, שהפקיר ברגע האמת את הארגון השותף הנתמך ע"י אפוטרופוס משותף (איראן), אך בשום אופן לא לסכן את ההסדרה ולהיגרר למלחמה.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.