ביום רביעי בבוקר [7 באוגוסט] פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו טור אישי בחינמון האוהד "ישראל היום": במאמר, מתחייב נתניהו שלא להקים ממשלת אחדות וקובע כי יקים אחרי הבחירות אך ורק ממשלת ימין. "זו המחויבות שלי למצביעי הליכוד", הוא הוסיף. במהלך הזה מנסה נתניהו לבלום את קטר "ממשלת האחדות" שאמור לדרוס אותו. נהג הקטר הזה הוא אביגדור ליברמן. אלא שבניגוד לתכניתו של נתניהו, הקיטור בדוודיו של ליברמן לא אוזל אלא להיפך: הרכבת הנגררת אחריו הולכת וצומחת, הולכת ומתעצמת והופכת לאיום קיומי ממשי על שלטון נתניהו. זאת, בהנחה שליברמן ונתניהו אינם מתואמים ביניהם ואינם משטים במערכת הפוליטית כולה.
בהבטחה החגיגית שלא להקים ממשלת אחדות מנסה נתניהו להוציא את העוקץ מהמהלך שאמור להביא לסיום שלטונו. רק עובדה אחת מעיבה על המאמץ הזה: בכנסת הנוכחית לא הצליח נתניהו במשימה הזו כי גוש הימין השיג רק 60 חברי כנסת (בלי ליברמן). בסקרים המנבאים את הכנסת הבאה יש לגוש הימין בין 54 ל-55 מנדטים. מה יעשה נתניהו אם לא יהיו לו מספיק קולות להקמת ממשלת ימין? הוא בוודאי ינסה להקים בעצמו ממשלת אחדות. כל עוד הוא יעמוד בראשה, אין מבחינתו בעיה. אם יעמוד בראשה מישהו אחר, יקיץ הקץ על עידן נתניהו.
ליברמן הצליח לערער את שיווי המשקל ושלוות הנפש של נתניהו במוצאי שבת [3 באוגוסט], כשאמר בראיון לערוץ 12 שאם נתניהו לא יצליח להקים ממשלת אחדות (שהרי כחול לבן התחייבה שלא לשבת בממשלתו כל עוד תלויים מעליו כתבי אישום) הוא יבקש מהליכוד "להביא מישהו אחר" ואפילו ציין את שמו של יו"ר הכנסת הפופולרי יולי אדלשטיין כראש ממשלה חלופי אפשרי. באמירה הלכאורה אגבית הזו, שרטט ליברמן את תסריט האימה המטריף את שנתו של נתניהו מאז כשלונו להקים ממשלה אחרי הבחירות האחרונות. בתסריט כזה, יועמדו בכירי הליכוד בפני פיתוי עוצמתי במיוחד: הם יהיו קרובים לשלטון, יריחו אותו ויגעו בו, אלא שרק דבר אחד יחצוץ בינם לבינו - נתניהו.
למחרת אמירתו של ליברמן שוגר אחד ממקורביו של נתניהו, ח"כ דוד ביטן, להחתים את כל 40 המועמדים הראשונים ברשימת הליכוד לכנסת על הצהרת תמיכה חגיגית, צפון קוריאנית, לפיה אין ולא יהיה לליכוד מועמד אחר לראשות הממשלה זולת בנימין נתניהו. כל ה-40 חתמו על ההצהרה המוכתבת הזו תוך דקות. הם מפחדים להרים יד על המנהיג בשלב הזה. מה יקרה בשלב הבא? גם נתניהו יודע שאין להתחייבות הפתטית הזו שום ערך משפטי, ציבורי או פוליטי. אם יתברר שזהותו של המנהיג היא החוצצת בין המשכיות השלטון להליכה לאופוזיציה, הכל פתוח. קשה יהיה לנתניהו למצוא חברת ביטוח שתסכים לבטח במצב כזה את תוחלת חייו הפוליטיים.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.