זה לקח יום וחצי עד יומיים, ושתי חברות ישראליות גדולות התקפלו נוכח מחאה ציבורית נגד מה שנראה כפגיעה בעובדים ולקוחות על רקע לחץ דתי-חרדי.
החברה הראשונה היא "טמפו", בעלת יינות ברקן, שהמנכ"ל שלה ז'ק בר התנער מהחלטה קודמת להרחיק מקו ייצור היין עובדים ממוצא אתיופי בשל חשש כי אינם יהודים. הסיפור נחשף בכתבה בתאגיד השידור הציבורי [25 ביוני], בה נטען כי העברתם של העובדים ממוצא אתיופי מקו הייצור של היין לתפקידים אחרים נבעה מדרישה של משגיחי כשרות של בד"ץ העדה החרדית – גוף כשרות פרטי הנחשב מחמיר במיוחד. המשגיחים הטילו ספק ביהדותו של אחד העובדים ממוצא אתיופי, וההנהלה החליטה להעביר את כל עובדיה ממוצא זה לתפקידים אחרים ביקב.
הכתבה חוללה כצפוי סערה גדולה עד כדי קמפיין ציבורי ברשתות החברתיות להחרמת היין תוצרת היקב. אף הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף תקף את בד"ץ העדה החרדית וכינה את דרישתה "גזענות טהורה". למחרת השידור הודיעה ההנהלה כי "מכיוון שכל עובדינו יקרים לנו במידה שווה, נתן מנכ"ל החברה הנחיה מיידית שלא להזיז אף עובד מתפקידו".
החברה השנייה היא חברת התעופה הישראלית "אל על". בשבוע שעבר התעכבה טיסה של החברה מניו יורק לתל אביב בשל דרישה של חרדי להזיז ממקומן שתי נשים שהיו אמורות לשבת לצדו. הנשים אכן הועברו למקום אחר, ופרסום הסיפור יצר סערה ציבורית שהביאה את מנכ"ל חברת הטכנולוגיה "נייס" להודיע כי הוא מבטל את טיסות אנשי החברה באל על. "בנייס אנחנו לא עושים עסקים עם חברות שמפלות נגד גזע, מגדר או דת. נייס לא תטוס עם חברת התעופה הישראלית אל על עד שהם ישנו את הנהלים והמעשים המפלים נשים".
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.