"אנחנו יודעים שנשארנו לבד במאבק הזה", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי בכיר ביותר השבוע, "אבל אין לנו ברירה אלא להמשיך בו".
שיחת הטלפון בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בשבוע שעבר [3 באפריל] הבהירה לצמרת הישראלית כי אין בדעתו של "הנשיא הידידותי ביותר לישראל" אי פעם לשנות את החלטתו האסטרטגית, להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה ולהשאיר את הזירה לוולדימיר פוטין. נתניהו ניסה להסביר לטראמפ את ההשלכות של יציאה אמריקאית מהאזור. על פי מקורות ישראלים שנחשפו לתוכן השיחה טראמפ הביע הבנה לאינטרס הישראלי, אך הבהיר לנתניהו שאין לו כוונה לשנות את החלטתו. השניים סיכמו שארה"ב תמשיך להעניק לישראל גיבוי בינלאומי נרחב, אך אין לה כוונה להמשיך לבחוש בקלחת הסורית. מרגע שדאע"ש הובס והמדינה האסלאמית איננה עוד, אמר טראמפ לנתניהו, אין לנו סיבה להישאר כאן. יחד עם זאת, טראמפ הבטיח לנתניהו שארה"ב תתייצב לצדה של ישראל אם תזדקק, ותעניק לה את הסיוע הנדרש.
מבחינתו של נתניהו מדובר באכזבה קשה, אשר גדעה את האידיליה הרומנטית בינו לבין הנשיא טראמפ והמירה אותה בסוג של מתיחות חמוצה. נתניהו יודע שאין לו קלפים טובים יותר מטראמפ, שאומר את כל הדברים הנכונים בהקשר של האינטרסים הישראלים, אך לא תמיד מצמיד לאמירותיו גם פעילות בשטח.
הנושא הקריטי ביותר לביטחון הלאומי הישראלי בעת הזו היא ההתבססות האיראנית בסוריה, שנמשכת במלוא העוצמה. דווקא בתחום הזה מסרב טראמפ בעקשנות לספק לנתניהו את הסחורה. הנשיא האמריקאי הפך על פיה את מדיניות ארה"ב כלפי איראן. הוא חושב בדיוק הפוך מקודמו, ברק חוסיין אובמה. טראמפ לא רואה באיראן נכס, אלא נטל, מגדיר אותה כמדינה המפיצה טרור ואלימות, שוקל ברצינות לפרוש מהסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות ורואה באיראן סכנה חמורה ומיידית לאינטרסים האמריקאים במזרח התיכון וליציבות המשטרים הסונים הנתפסים כבעלי הברית המרכזיים של אמריקה באזור. הבעיה היא שכשמגיעים מדיבורים למעשים, הנשיא מהסס. כשמגיעים למה שמתרחש בסוריה ביום שאחרי, הנשיא נעלם.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.