״ההפגנה הזאת היא של השמאל... היא אנטי חוקתית ואנטי דמוקרטית. הם אומרים את זה במפורש: ׳אנחנו רוצים להשפיע על מקבלי ההחלטות׳״. המשפט הזה, שהשמיע יו"ר הקואליציה דוד ביטן בהפגנת הליכוד במוצאי שבת האחרונה (5 באוגוסט) ליד ביתו של היועץ המשפטי לממשלה בפתח תקוה, מעיד על בלבול מסוכן במושגים בסיסיים של המשטר הדמוקרטי.
ביטן, כשלצדו שר התקשורת איוב קרא, סגן השר ירון מזוז וחברי הכנסת אמיר אוחנה ונאוה בוקר מהליכוד, עמדו בראש כמה מאות ליכודניקים, שהתקבצו במקום כדי לתת משקל נגד להפגנות שמתקיימות שם כבר 37 שבועות ברציפות. מדובר בהפגנות שהחלו בשלהי 2016, עוד לפני פרסום החקירות נגד בנימין נתניהו בתיק 1000 (המתנות מאנשי עסקים) ותיק 2000 (השיחות עם מו״ל ידיעות אחרונות ארנון מוזס). הן אורגנו על ידי פעילי שמאל במטרה ללחוץ על היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט לקדם במהירות את חקירות ראש הממשלה, בטענה כי הוא מעכב אותן כדי לאפשר לנתניהו לחמוק מהן. עם ההתפתחויות המשמעותיות בתיקי החקירות האלה, נוסף להפגנות השבועיות אלמנט של מחאה נגד שחיתות, והן גדלו מכמה עשרות משתתפים לאלפים בודדים.
התחושה בקרב חלק גדול מהמפגינים היא שגם אם הליך החקירה טרם מוצה - נתניהו כבר אשם ועליו להתפטר מראשות הממשלה, אולם היועץ המשפטי מגן עליו ועל רעייתו שרה. כמה מהם אף מכנים את מנדלבליט בלעג ״היועץ המשפחתי״. אפשר לטעון נגדם, שככל שעובר הזמן החקירות נגד נתניהו מתעבות, ומתברר שמערכת אכיפת החוק פעלה כל העת. הפרקליטות אף חתמה על שני הסכמים של עדי מדינה עם דמויות מרכזיות בפרשות שראש הממשלה מעורב בהן. המפגינים, מצדם, טוענים כי ההתקדמות בחקירות נעשתה בלחץ המחאה. נותר רק לקוות שאין זה המצב, שהיועץ המשפטי לממשלה פועל באופן עצמאי ושאינו מושפע ממסע הדה-לגיטימציה נגדו.
הניסיון להצניע את המניע הפוליטי של המפגינים מיותר. רובם המכריע לא נמנה על תומכי נתניהו או הימין גם לפני החקירות נגדו. זה נכון שבעתיים לגבי איש מפלגת העבודה אלדד יניב, הכוח המניע ברשתות החברתיות מאחורי ההפגנות, אשר כבר לפני שנה קבע כי מנדלבליט מושחת ומחפה על ראש הממשלה. המוטיבציה הפוליטית מאחורי ההפגנות היא לגיטימית ומובנית, והיא סממן לדמוקרטיה בריאה. אולם ההחלטה של חברי כנסת משמאל, וכעת גם מימין, להשתתף בהפגנות בסמוך לביתו של יועץ משפטי לממשלה, היא חוסר הבנה של תפקידם במערכת האיזונים והבלמים של הדמוקרטיה ושל עיקרון הפרדת הרשויות.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.