למזכיר ההגנה האמריקאי, ג'יימס מאטיס, המבקר השבוע (21-19 באפריל) במזרח התיכון ולמארחיו בירושלים יש אויב משותף, גדול ומסוכן מכולם. כבר לפני חמש שנים, כשפיקד על פיקוד המרכז בצבא ארה"ב, אמר מאטיס כי שלוש הבעיות הדחופות ביותר עבור ארה"ב במזרח התיכון הן "איראן, איראן ואיראן". על שמו של הגנרל ,המכונה "הכלב המשוגע", רשומה גם האמירה שאיראן היא "המדינה תומכת הטרור הגדולה בעולם". מאטיס לא חסך את שבטו מהנשיא אובמה על שנתן יד להסכם הגרעין עם איראן. בפגישה שקיים בפברואר במינכן עם שר הביטחון אביגדור ליברמן, שררה ביניהם תמימות דעים בדבר הצורך לגבש קואליציה בינלאומית רחבה נגד ציר הרשע הכולל את איראן, המושכת בחוטים המובילים אל החיזבאללה ומשטר אסד בסוריה, וכן את צפון קוריאה. ליברמן גם האיץ במאטיס להגביר את פעילותה של ארה"ב במזרח התיכון.
כעבור כמה שבועות (9 במארס) הגיע תורו של הנשיא ולדימיר פוטין לקבל תדרוך ישראלי על הסכנה האיראנית. ראש הממשלה בנימין נתניהו בא למוסקבה כדי להזכיר שאיראן ממשיכה את דרכה של פרס העתיקה, אשר ביקשה כבר לפני 2,500 שנה להשמיד את העם היהודי. לדבריו, האיסלאם השיעי הקיצוני מאיים לא רק על ישראל, אלא על האזור כולו ואף על שלום העולם. נתניהו אמר לכתבים כי ישראל מתנגדת בתוקף לאפשרות שהסדר בסוריה יכלול נוכחות צבאית של "איראן וגרורותיה" בסוריה. הוא אף הביע בפניהם את ביטחונו כי "המסר הזה הופנם".
בירושלים הניחו אז, שניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב ישים קץ לרומן הרוסי-איראני, שהתפתח בתקופת נשיאותו של ברק אובמה. המחמאות שטראמפ חלק לנשיא פוטין במערכת הבחירות עוררו את התקווה ששר החוץ האיראני, ג'וואד זריף, לא יוכל לחזור על הדברים שאמר במוסקבה באוקטובר 2016, בתום פסגת שרי החוץ של רוסיה, סוריה ואיראן, כי "הקשרים בין סוריה לבין איראן ורוסיה בשיאם".
אולם התקווה שהיחס המיוחד של טראמפ לפוטין מזה ולנתניהו מזה ישמש בסיס לקואליציה אנטי-איראנית נשחקה עד דק ביום חמישי האחרון (14 באפריל). שר החוץ לברוב הזמין את עמיתו האיראני ואת בן חסותו הסורי (שר החוץ מועלם) כדי להפגין עמדה אחידה מול ארה"ב ולגנות את התקיפה האמריקאית בסוריה.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.