ביום שני בערב [2 בינואר] הגיע צוות חוקרים מהיחידה הארצית לחקירות הונאה למעונו של ראש ממשלת ישראל ברחוב בלפור בירושלים, ובידיהם כמה קלסרים עבי כרס. בראש הצוות עמד מפקד היחידה, תת ניצב כורש ברנור. הם נכנסו לבית השרד הממלכתי ויצאו ממנו כעבור קצת יותר משלוש שעות. בכך החלה, רשמית, חקירתו באזהרה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין החשד כי עבר עבירות על טוהר המידות.
בעשרים השנים האחרונות נאלצו כל ראשי הממשלה לעבור חקירה פלילית ברמה כזו או אחרת. נתניהו עצמו, בקדנציה הראשונה שלו [1999-1996], היה הראשון שנחקר בשורה של עניינים, ביניהם קבלת מתנות וניסיון להשית הוצאות פרטיות על אוצר המדינה. אחריו נחקרו גם אהוד ברק (פרשת "עמותות הקש"), אריאל שרון (האי היווני, סיריל קרן ועניינים נוספים) ואהוד אולמרט - היחיד נגדו הוגשו כמה כתבי אישום. ראש הממשלה לשעבר הורשע והוא מרצה עכשיו עונש מאסר.
עוד בטרם החלה החקירה, החל נתניהו לנקוט בצעדי מנע, שמבהירים כי אין לו שום כוונה להרים ידיים. להיפך, נתניהו מתכוון למנף את הפופולאריות שלו ולגייס את תומכיו, בעיקר אנשי הימין הישראלי המתעצם, כדי לפמפם את המסר: זוהי חקירה פוליטית ורדיפה פוליטית. בישיבת סיעת הליכוד שהתקיימה כמה שעות לפני הגעת החוקרים למעונו, אמר נתניהו כי אילו מדיניותו הייתה שונה, לא היו חוקרים אותו, וטען כי מדובר ברדיפה אובססיבית של התקשורת נגדו. רבים מתומכיו בליכוד הצטרפו לקביעה זו. במקביל העלה חבר הכנסת דוד אמסלם (ליכוד) מחדש הצעת חוק ישנה, המעניקה לראש ממשלה מכהן חסינות נגד חקירות בזמן כהונתו. עתידה של ההצעה הזו עוד אינו ידוע, כמו גם עתידו של נתניהו. אם החקירה תתעצם ותתגבש לכדי הגשת כתב אישום, הוא ייאלץ לפרוש מתפקידו. אם התיק ייסגר, הוא ייצא מהסיפור הזה, כמעט כרגיל, מנצח וחזק מאי פעם.
נתניהו חזר לשלטון באפריל 2009. מאז חלפו כמעט שמונה שנים ודומה היה שבסיבוב הזה נתניהו חסין מחקירות משטרתיות. הוא עשה מאמץ כביר להשתלט ולשלוט ככל האפשר על גורמי שלטון החוק: הוא מינה את פרקליטו האישי יהודה ויינשטיין לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה בשנת 2010; היועץ המשפטי לממשלה הנוכחי, שנכנס לתפקידו לפני כשנה [2016], אביחי מנדלבליט, היה מזכיר הממשלה של נתניהו במשך שלוש שנים ועבד בצמידות וכפיפות אליו; נתניהו בחש גם במינוי מפכ"לי המשטרה והארכת כהונתם, מינה בעצמו את מבקר המדינה ונהנה משנים ארוכות של שקט תעשייתי ומשטרתי. השקט הזה הסתיים השבוע.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.