דילוג לתוכן העיקרי

ישראל מאבדת את אזרחיה הערבים

אם תימשך המגמה הנוכחית של אפליה קשה נגד האזרחים הערבים ושל העדר תקווה לפתרון מדיני, בישראל עלולים לגלות יום אחד שערביי הגליל והנגב חברו לתושבי הגדה המערבית ועזה במאבק משותף לעצמאות פלסטינית

RTS4ES0.jpg

היחסים בין ערבים ליהודים בתוך מדינת ישראל הריבונית הידרדרו לכדי משבר חסר תקדים. האפליה נגד ערבים והיעדר התקווה לפתרון של שתי מדינות דחפו את ערביי ישראל לזרועותיהם של אחיהם ממזרח לקו הירוק, ולמאבק למען עצמאות. במובנים מסוימים, זה עלול להחזיר אותנו למצב ששרר טרום הקמתה של מדינת ישראל.

הפיגוע בתל אביב ב-1 בינואר נתפס בעיני ממשלת ישראל כתמרור אזהרה בעל אופי אסטרטגי. המחבל נשאת מלחם פעל ממניעים לאומניים ודתיים; ומכאן אולי גם הדילמה בקבינט סביב השאלה האם היתה זו תקרית מבודדת, או שאולי היא מסמנת את תחילת מעורבותם של ערביי ישראל במאבק הפלסטיני הנרחב נגד ישראל.

נראה שהממשלה חששה זה מכבר מהאפשרות השניה: יום לפני ההתקפה הקבינט הכריז על תוכנית שאפתנית לפיתוח חברתי כלכלי במגזר הערבי בתקציב של 15 מיליארד שקל.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מודאג, ובצדק, אבל זה לא מנע ממנו לצאת בהאשמות גזעניות בנאום ההספד שנשא במקום הפיגוע בתל אביב יום למחרת. "אינני מוכן לקבל שתי מדינות בישראל - מדינת חוק לרוב אזרחיה ומדינה בתוך מדינה לחלק מאזרחיה", אמר נתניהו, ובכך השווה בין המגזר הערבי כולו לבין המחבל.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish