שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, ניחן ביכולת מרשימה לזהות את הלך הרוח של הציבור הישראלי בכל רגע נתון. לעתים מדובר במגמות שלפיד ידע להתחבר אליהן בדרג הנכון ולהגדיר אותן תוך כדי קמפיין, כפי שהיה בבחירות 2013. אז הוא סחף אליו 19 מנדטים, כשהצליח להפוך למנהיג מעמד הביניים אחרי המחאה החברתית. הוא עשה זאת שוב בבחירות האחרונות, כשהצליח להתרומם מהשפל הפוליטי אליו נקלע וניהל קמפיין שהתרכז בשחיתות הציבורית. גם בהתנהלותו האסטרטגית הנוכחית, שאמורה להביאו אל לשכת ראש הממשלה, ניכרת הבנה של הציבוריות הישראלית, כאשר הוא שובר ימינה, יוצא נגד השמאל ומתקרב לחרדים.
לכן, הפוסט שכתב ביום שלישי [27 באוקטובר] הוא לא פחות מברומטר להלך הרוח של הציבור בנוגע לחברת החשמל ולמחדל הגדול ביותר בתולדותיה שהתרחש השבוע. לפיד הוא הראשון לאתר שהסנטימנט השלילי של הציבור הישראלי הינו נגד חברת החשמל – ההנהלה וועד העובדים ביחד או לחוד, ולפיד גם מבין שטמון כאן פוטנציאל פוליטי עצום. הרי 230,000 הישראלים הזועמים שהיו מנותקים בין יממה לשלושה ימים מחשמל, מחפשים כתובת ותוכנית פעולה.
הכעס העצום והמוצדק של הציבור נובע מפרסומים לפיהם ועד עובדי חברת החשמל לא מיהר לטפל בתקלות עם פרוץ הסופה ביום ראשון בבוקר [25 באוקטובר], מה שמכונה "שביתה איטלקית". גם המונולוג המאיים שנשא יו"ר ועד עובדי חברת החשמל, דוד (מיקו) צרפתי, כשבועיים לפני פרוץ הסופה [12 באוקטובר], בוועדת הכלכלה של הכנסת, ושודר שוב ושוב בימים האחרונים, ליבה את הכעס הציבורי. "אם מישהו חושב שבסופה הקרובה יהיה מי שיחלץ אתכם, אז אתם טועים", צעק שם צרפתי. יותר ברור מזה לא יכול להיות.
אז לפיד מבין את זה, מתיישב וכותב פוסט בפייסבוק ובו הוא מבקש מהציבור לשים לב "לשתיקה הרועמת של העבודה והליכוד נוכח השביתה האיטלקית של ועד עובדי חברת חשמל. עשרות אלפי מבוגרים וילדים עדיין מנותקים מחשמל...אבל יחימוביץ' שותקת וחיים כץ שותק, בוז׳י שותק וביבי שותק. למה? כי חלק מעובדי חברת חשמל מצביעים בפריימריז של העבודה, והחלק השני בפריימריז של הליכוד.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.