סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם ב-2010, הראה כי 25.7% מהיהודים החילונים בישראל (בני 20 ומעלה) נוהגים לצום ביום כיפור. הסקר גם הראה שהמנהגים הנפוצים ביותר בקרב החילונים הם השתתפות בסדר פסח (81.6%) והדלקת נרות חנוכה (67.3%) – אירועים משפחתיים חגיגיים שאינם קשים פיזית ונפשית כמו צום במשך יממה שלמה.
בסקר אחר שערך ארגון ״בינה״ לקראת יום כיפור 2013, כבר טיפס אחוז הצמים בקרב חילונים ל-46.5%, גידול משמעותי גם אם לוקחים בחשבון את ההבדלים בין שני הסקרים.
ואכן, רבים בציבור היהודי חילוני ישראלי, שבימים רגילים אינם נוהגים לקיים מצוות דתיות – דווקא ביום כיפור בוחרים לצום ואף לבקר בבית הכנסת. תופעה זו הביאה את אתר האינטרנט "מאקו" לפרסם לפני שלוש שנים [2012] טקסט פרובוקטיבי התוהה: האם יש תועלת לאדם חילוני לצום בכיפור, כשלמחרת ימשיך לחטוא?
רונה שפייזמן מתל אביב בילתה את יום כיפור אשתקד בוייטנאם, והביאה עמה לשם סידור תפילה. ״אכלתי ארוחה מפסקת של מרק פו עם בקר ודג עטוף בעלי בננה״, היא מספרת על הסעודה שלא הייתה כשרה. לדעת שפייזמן אין כאן כל סתירה. ״זהו האוכל האהוב עליי", היא אומרת לאל-מוניטור, "בפסח אני אוכלת שרימפס, אבל כיוון שאני נמנעת מאכילת חמץ הם לא יהיו מטוגנים בפירורי לחם״. שפייזמן לא מתנצלת על הדרך הייחודית שבה היא מקיימת את מנהגי היהדות. מבחינתה, ״זה מרגש לעשות משהו שההורים והסבים שלי עשו עוד בעיר קטנה בפולין. יש בזה כוח ועוצמה. ההתאחדות של המשפחה והמסורת שמלווה אותך, זה להיות יהודי בעיני. הקשר בין זה לבין מה שהמדינה והממסד קוראים לו דת הוא שולי״.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.