הקרב המרתק שישראל מנהלת בחודשים האחרונים בגבעת הקפיטול נגד הסכם הגרעין עם איראן, כבש את סדר היום האזורי והבינלאומי והדיח משם את העימות ה"משעמם" שלה עם הפלסטינים. פצצת אטום וטילים ארוכי טווח מעניינים הרבה יותר מקסאמים פרימיטיביים וכמה מנהרות קצרות. מאבק בין ראש ממשלה של מדינה קטנה, שניצב לבדו מול האיש החזק בעולם ועוד חמש מעצמות, מצית את הדמיון פי כמה מדיווחים על הסכם חדש להפסקת אש בין ישראל לחמאס. אך גם להצגה הכי טובה בעיר יש סוף. נראה שבהצגת "ביבי איש למָנשה" בוואשינגטון לא מצפה לישראל האפי אנד. סיכום השנה הראשונה להסכם הפסקת האש עם חמאס (26 באוגוסט 2014) מראה שגם בזירה המקומית נתניהו אינו זכאי למחיאות כפיים.
בהעדר תשואות מהקהל בסיומו של מבצע צוק איתן, נתניהו מחא כפיים לעצמו. במסיבת עיתונאים שכינס שעות אחדות אחרי שהפסקת האש נכנסה לתוקפה [27 באוגוסט], התהדר ראש הממשלה בניצחונו של הצבא החזק ביותר במזרח התיכון על מי שהוא עצמו מכנה "ארגון טרור". אחר כך פירט נתניהו את שורת הדרישות של חמאס שנענו בשלילה: הוא דרש נמל ימי - לא קיבל; הוא דרש שדה תעופה - ולא קיבל; כך גם לגבי דרישותיו של חמאס לשחרור אסירי עסקת שליט שנעצרו מחדש, לתיווך קטארי או טורקי, לשיקום מוסדותיו בגדה או לכסף מישראל.
ממש תבוסה של חמאס מול ישראל. כפיים! וזה לא הכל. נתניהו זקף לזכותו לא רק ניצחון טקטי, אלא הישג אסטרטגי ארוך טווח. "הטמענו את ההבנה שהיעד לטווח ארוך הוא פירוז חמאס וארגוני הטרור מנשקם, פירוז הרצועה". האמנם? על מה שומעים וקוראים יותר - על פירוז הרצועה או על שיקום הרצועה? לרגעים נדמה היה שראש הממשלה הבחין בקשר בין מצוקה לאלימות. בדברי הסיכום של מבצע צוק איתן הבטיח נתניהו לאפשר שיקום הומניטרי של רצועת עזה. אולי הוא הטמיע את הדברים שאמר הרמטכ"ל הקודם, בני גנץ, שהזהיר שהמלחמה עלולה להתחדש אם המאזן יטה לטובת הייאוש ולא לטובת התקווה.
לפי נתוני ארגון זכויות האדם גישה, מרכז לשמירה על הזכות לנוע, הייאוש מכה את התקווה שוק על ירך. שיעור האבטלה בעזה ברבעון השני של 2015 מגיע ל-41.5 אחוז. מאז הפסקת האש ועד סוף יוני נכנסו רק כ-6.5 אחוז מחומרי הבנייה הדרושים לרצועה. באותו רבעון העסיק ענף הבנייה רק 4.2 אחוזים מהעובדים ברצועה (מעט יותר מ-11 אלף איש). דו"ח עדכני שפרסם (25 באוגוסט) מכון המחקר "אינטרנשיונל קרייסיס גרופ" מדווח, כי ההכנסה לנפש ברצועה נמוכה כעת ב-31% מכפי שהייתה בעת כניסתה של הרשות לשטחים לפני כעשרים שנה.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.