דילוג לתוכן העיקרי

קומנדו אייזנקוט

החלטתו של הרמטכ"ל הישראלי להקים חטיבת קומנדו חדשה נתפסת כהתאמת הצבא לשדה הקרב הנוכחי, אך בצה"ל מכחישים כי היא המענה לדאע"ש. קצין בכיר: כל לוחם בינוני בגולני מאומן, כשיר ויעיל יותר מלוחם ממוצע של דאע"ש.

An Israeli special forces member looks on during a visit by U.S. Defense Secretary Chuck Hagel (not pictured) to a military K-9 unit training site at an army base near Tel Aviv April 23, 2013. REUTERS/Jim Watson/Pool (ISRAEL - Tags: POLITICS MILITARY) - RTXYWQZ

הרמטכ"ל הישראלי החדש, רב אלוף גדי אייזנקוט, עוד לא חמישה חודשים בתפקיד, קיבל כבר שתי החלטות אסטרטגיות חשובות: הראשונה סוקרה כאן במאמר קודם, והיא הקמת "זרוע סייבר" בצה"ל. השנייה פורסמה השבוע [6 ביולי], והיא הקמת חטיבת קומנדו חדשה, בפיקודו של קצין בדרגת אלוף משנה. ההחלטה נתפסת כהתאמת צה"ל לשדה הקרב הנוכחי, שאינו כולל עוד התמודדות בין צבאות משוריינים וגדולים, אלא מאבקים א-סימטריים בין כוחות שונים בדגש על לוחמת טרור בשטחים מאוכלסים בצפיפות.

צה"ל הוא צבא שלא תוכנן. הוא הוקם תוך כדי תנועה ויחידותיו השונות נבנו כמענה לצרכים. יחידות הקומנדו הראשונות של צה"ל הוקמו בשנות החמישים (יחידה 101 המפורסמת של אריאל שרון וגדוד 890 של הצנחנים) כמענה לחדירות המסתננים ופיגועי הטרור שביצעו בתוך ישראל. כך זה נמשך לאורך השנים. בצה"ל לא הייתה מעולם יחידת קומנדו בגודל של חטיבה.

היחידות המיוחדות של צה"ל מפוזרות בין החילות והזרועות השונים. יחידת העילית המפורסמת ביותר של צה"ל, סיירת מטכ"ל, שייכת לחיל המודיעין. הקומנדו הימי, שייטת 13, שייך לחיל הים. לכל חטיבת חי"ר יש סיירת, הנחשבת אף היא יחידת קומנדו מיוחדת, ויש יחידות קומנדו מיוחדות נוספות הפזורות בחילות השונים.

עם השנים התרבו יחידות הלוחמה המיוחדת והקומנדו של צה"ל. אחרי מלחמת יום הכיפורים, בה ספג צה"ל אבדות כבדות בטנקים מפגיעת טילי נ"ט שהופעלו על ידי לוחמי חי"ר, הוקמו סיירות "מגלן" ו"מורן" שתפקידן לצוד את הטילים הללו בעומק השטח. וכך זה הלך ותפח עם השנים.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish