דילוג לתוכן העיקרי

הרגע המכונן של נתניהו

אמנם מצבו הפוליטי של ראש הממשלה רעוע אחרי שפעל בניגוד לרצון בוחריו, אך לבנימין נתניהו ניתנת הזדמנות היסטורית לברוא עצמו מחדש כמנהיג ולהוביל מהלך מדיני מרענן שיחבר אותו אל המרכז הפוליטי. בדיוק כמו שרון ובגין

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) and Defence Minister Moshe Yaalon (L) attend a cabinet meeting in Tel Aviv July 31, 2014. Netanyahu, facing international alarm over a rising civilian death toll in Gaza, said on Thursday he would not accept any ceasefire that stopped Israel completing the destruction of militants' infiltration tunnels. Gaza officials say at least 1,372 Palestinians, most of them civilians, have been killed in the battered territory and nearly 7,000 wounded. Fifty-six Israeli s

"עד כמה שזה נשמע רע, גורלו הפוליטי של בנימין נתניהו תלוי בחמאס", ניסה שר בכיר בליכוד להסביר את מצבו של ראש ממשלת ישראל. לדבריו, זה קשור ביכולות הצבאיות של מנהיגי חמאס בתקופה הקרובה ובשאיפותיהם, ובאופן בו תגיב ישראל. במהלך השיחה בינינו, שהתקיימה ביום ראשון אחר הצהריים [3 באוגוסט], פילח קולה המוכר של האזעקה את רחובות תל אביב, תזכורת למצבו המורכב והמאתגר של נתניהו.

פחות מיממה לפני כן, במוצאי שבת, ביום ה-26 למבצע "צוק איתן", התייצב נתניהו שוב מאחורי הפודיום במשרד הביטחון בתל אביב, בניסיון לצרוב בתודעה הציבורית הישראלית נרטיב של ניצחון. סימני עייפות השבועות האחרונים בהם מיעט לישון ניכרו בו היטב, גם כשדיבר על ההישגים הצבאיים המשמעותיים בחשיפת רשת מנהרות התקיפה של חמאס, על גבורת הלוחמים ועמידתו האיתנה של הציבור. בניגוד לטקסט, במוסיקה של דבריו לא ניכרה שמחת הניצחון או תחושת הקלה לקראת סיומה של מלחמה צודקת, אלא רק כובדה של הסיטואציה שהודגש על רקע המשך הדיווחים על אזעקות וירי רקטות אל מדינת ישראל.

קשה גם היה להתעלם מבדידותו הפיסית ממש של נתניהו. לצדו אמנם ישב שר הביטחון משה יעלון, אבל גם הוא לא יכול היה לבשר לציבור הישראלי על סיומה של המלחמה.

כמה שעות מאוחר יותר התבשר הציבור הישראלי כי הקצין החטוף הדר גולדין, קרוב משפחתו של שר הביטחון, הוכרז כחלל צה"ל. תחושת הכובד רק התגברה, והתחדדו קולות הביקורת מצד מומחים ופוליטיקאים מימין ומתוך הליכוד על כך שהמשימה בעזה לא הושלמה. אלה הם צלילי תופי המלחמות הפוליטיות המוכרים, שיהיו מנת חלקו של נתניהו ככל שחמאס ימשיך להוכיח מסוגלות לפגוע בחיילים ובאזרחים ישראלים לאורך זמן.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish