מבצע "צוק איתן" יירשם בדברי ימי הסכסוך הישראלי-ערבי כמשבר הראשון במאה ה-21 שניהולו היה חף כמעט לחלוטין ממעורבות אמריקאית. מרכז הכובד של המשא ומתן בין ישראל לחמאס נדד לקהיר. מרכז הלחץ הבינלאומי עבר למועצה לזכויות אדם בז'נבה. לפני יותר משלושה חודשים (25 באפריל), עם תום תשעת החדשים שמזכיר המדינה ג'ון קרי קצב ליוזמת השלום שלו, הודיע הנשיא אובמה כי "ייתכן שיגיע הזמן בו יהיה צורך לקחת הפסקה [בשיחות השלום] כדי ששני הצדדים ישקלו את החלופות [למשא ומתן ביניהם]". החלופה הראשונה הייתה הקמת ממשלת הפיוס הפלסטינית והכרזה ישראלית על הפסקת התהליך המדיני. החלופה השנייה הייתה מלחמה בעזה שגבתה כמעט 2,000 הרוגים מהצד הפלסטיני ו-67 הרוגים מהצד הישראלי (מתוכם שלושה אזרחים).
עם שוך הקרבות, הרשות הפלסטינית שוקלת את החלופה של עימות עם ישראל במוסדות האו"ם, בשעה שישראל נערכת לעוד מתקפת הסברה. אין שום רמז לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו שוקל את החלופה של פתיחת משא ומתן רציני על הסדר קבע, תוך הכרה בממשלת הפיוס הפלסטינית הזמנית. אין גם שום סימן לכך שהנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן) ויתר על תביעתו שישראל תציג את מפת הגבולות שלה בפתחו של המו"מ ותקפיא את הבנייה בהתנחלויות. האיש היחיד שבכוחו לנצל את הטראומה הטריה שהותירו הרקטות והטילים, המנהרות והאזעקות, הוא ברק אובמה. רק הוא יכול לגרור את הצדדים בכוח למסלול של הידברות רצינית, ולטיפול נמרץ בהריסות הפיזיות והנפשיות.
למרבה האכזבה, אובמה לא רוצה להפעיל את הכוח האדיר שהציבור האמריקאי העמיד לרשותו פעמיים. כפי שאמר הנשיא בראיון לתומס פרידמן מהניו יורק טיימס: "אם הוא [ נתניהו] לא ירגיש לחץ פנימי, קשה לראות אותו מסוגל לבצע כמה פשרות כואבות מאוד, כולל עימות ישיר עם תנועת המתנחלים". אובמה הסביר לעיתונאי הבכיר כי הבעיה נעוצה בכך ש"נתניהו חזק מדי ואבו מאזן חלש מדי", וכי השילוב של החוזק של ביבי והחולשה של אבו מאזן מקשה על שניהם ''לקחת החלטות אמיצות כמו אלה שסאדאת, או בגין, או רבין היו מוכנים לקחת".
אובמה שכח כנראה את ההחלטה האמיצה של הנשיא ג'ימי קרטר, שבלי הלחץ החיצוני שהפעיל על הצדדים בקמפ דיוויד, הלחץ הפנימי לבדו לא היה מביא את סאדאת ובגין לחתום על הסכם השלום. אולי הוא לא זוכר את ההחלטה האמיצה של הנשיא קלינטון להתייצב ב-1995 נגד יוזמת החקיקה של אייפא"ק בנוגע להעברת שגרירות ארה"ב לירושלים, דווקא בשלב רגיש בשיחות שרבין ניהל עם יאסר ערפאת (שאת שמו אובמה לא הזכיר).
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.