ג'יבריל רג'וב, מהאנשים הקרובים ביותר ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אופטימי. הוא אמנם מכיר מקרוב את המשוכות והמהמורות האדירות הניצבות בדרך להסכם מדיני עם ישראל. אבל להערכתו, המתווה של מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, יוביל בסופו של דבר להסכם שלום על בסיס שתי מדינות. לא בגלל שההנהגה הישראלית, בראשותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מעוניינת בפשרה עם הפלסטינים – אלא בעקבות הלחץ הבינלאומי על ישראל שהולך וגובר עם הזמן.
"נתניהו הוא הבריון של השכונה", הוא חוזר ואומר אחת לכמה דקות בשיחה טלפונית השבוע [10 בפברואר] עם אל-מוניטור, "אבל ההתפשטות בגדה, ההתנחלויות, הגזענות, סיפוח האדמות – כל זה נגמר". גם נתניהו, רג'וב מסביר, מבין כעת שכללי המשחק השתנו, שמה שלא הצליחו לעשות שתי האינתיפאדות והמאבק האלים בישראל, תעשה תנועת החרם הבינלאומי (BDS). "זה צריך להדאיג את הישראלים. ישראל הפכה למדינה קיצונית. מה שקורה בגדה עם המתנחלים הוא כתם שחור ליהודים, ואני לא רוצה להשתמש בביטויים גרועים יותר".
לדברי בכיר הפתח, "אם הישראלים רוצים להבטיח את עתידם ואת עתיד נכדיהם - זה דרך מדינה פלסטינית. נתניהו נמצא עכשיו מול כל העולם, וכבר לא יכול להכתיב את הרצון שלו. הוא יודע בעצמו שהוא חייב לקבל את הנורמות הבינלאומיות המקובלות כי העולם השתנה. לכולם נמאס".
רג'וב חזר השבוע לגדה לאחר טקס פתיחת אולימפיאדת החורף ברוסיה, שבו השתתף מתוקף תפקידו כיו"ר הוועד האולימפי הפלסטיני וכמי שמבקש לקדם את תחומי הספורט השונים ברשות. אולם הביקור המשמעותי שלו בזמן האחרון היה בטהרן ב-28 ינואר. בראיון שהעניק לעלי האשם סיפר רג'וב כי הגיע לשיחות ברפובליקה האיסלאמית לבקשתו של אבו מאזן, כדי לפתוח דף חדש עם המשטר האיראני. הוא זכה שם לקבלת פנים חמה משר החוץ מוחמד ג'וואד זריף, ושב עם תחושה שהידוק יחסים הוא קרוב ואפשרי. בקרוב ייצא לטהרן גם שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל מלכי. רג'וב לא חושש מהתגובה הישראלית על שינוי הכיוון המדיני של הפלסטינים. "איראן היא משהו אחר היום", הוא הסביר, "האמריקאים כבר הבינו את זה, וכדאי שגם הישראלים יפנימו זאת היטב".
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.