דילוג לתוכן העיקרי

תקווה ישראלית בכיכר תחריר

ההנהגה בישראל ראתה עד כה במהפכה המצרית תהליך מאיים ומסוכן. המיליונים שמפגינים כעת בקהיר נגד מורסי מוכיחים שאפשר למצוא בה גם הזדמנות

Anti-Mursi protesters look up at a military helicopter over the area as protesters chant slogans at a massive protest for the second day at a main street in Alexandria, July 1, 2013. Egypt's armed forces handed Islamist President Mohamed Mursi a virtual ultimatum to share power on Monday, giving feuding politicians 48 hours to compromise or have the army impose its own roadmap for the country.  REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTX1197O

מיד לאחר בחירתו של מוחמד מורסי לנשיא מצרים ביוני 2012, ההנהגה הפוליטית והביטחונית בישראל אימצה בהתלהבות את הביטוי "זהו אינו אביב ערבי, אלא חורף איסלאמי". מיליוני המפגינים שחוזרים בימים האחרונים אל כיכר תחריר ולרחובות במצרים מעידים כי הגישה הישראלית מתעלמת מהמציאות המורכבת במדינות האזור ומעומקם של התהליכים שעוברים עליהן.

גורמים רשמיים בישראל ניסו לצנן את ההתלהבות במערב מהמהפכה במצרים כבר לפני עלייתו לשלטון של מורסי, נציג תנועת האחים המוסלמים. הם הסתכלו על המאבק שהתחולל שם מנקודת מוצא פסימית המחברת אותו לעליית האיסלאם ברחבי העולם ומבטלת את הממד החברתי-עממי של המחאה, זה שדרש חופש וקידמה.

כך למשל, מיד לאחר בחירת מורסי בירכו בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו על ההליך הדמוקרטי במדינה השכנה, אך במקביל צוטט גורם מדיני בכיר שאמר: "העולם צחק עלינו כשכינינו את האביב הערבי חורף איסלאמי. עכשיו כולם מבינים מהן באמת תוצאות המהפכה". הציטוט הלא מיוחס ביטא היטב את הלך הרוח בלשכת ראש הממשלה ואת תחושותיהם של מי שהיה אז שר החוץ, אביגדור ליברמן, ושרים בכירים נוספים.

בשנתיים האחרונות הרבה נתניהו להתייחס בנאומיו לשינויים בזירה הערבית, כשהוא מבליט אלמנטים של חוסר יציבות ואי-ודאות. בנאומו בכנסת בנובמבר 2011, הוא הצהיר כי "המזרח התיכון אינו מקום לתמימים", וטען כי ידע מראש שהמהפכה במצרים אינה מבשרת טובות: "בפברואר השנה עמדתי על הבמה הזאת, מליוני אזרחים של מצרים נהרו לרחובות בקהיר. הסבירו לי אז פרשנים וגם לא מעט מחבריי באופוזיציה שאנחנו עומדים לפני סדר חדש של ליברליזם וקדמה שישטוף את הסדר הישן. ... אמרתי שעם כל התקוות, רוב הסיכויים הם שגל איסלאמיסטי ישטוף את מדינות ערב".

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish