דילוג לתוכן העיקרי

דילמת האסירים

קדרי אבו ואסל, הממונה על נושא האסירים בוועדת המעקב של ערביי ישראל, מצפה כי הממשלה תשחרר מהכלא גם ערבים ישראלים. מבחינתו, אלו בכלל אסירים פוליטיים.

Israelis wearing keffiyehs hold up hands covered in fake blood protest outside the office of Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem, against the release of Arab prisoners as a step to renew stalled peace talks with the Palestinians, July 28, 2013. Netanyahu on Sunday urged divided rightists in his cabinet to approve the release of 104 Arab prisoners in order to restart peace talk with the Palestinians. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTX122BK

בנימין נתניהו לא הצליח ביום ראשון [28 ביולי] להעביר בישיבת הממשלה את שחרורם של 14 אסירים ערביי ישראל הכלואים בבתי הכלא בישראל. הביקורת שהשמיעו שרים בממשלה ובכירים במערכת הביטחון, כולל ראש השב"כ יורם כהן, הייתה שאל לה לישראל לתת לאבו מאזן ליטול חסות על ערביי ישראל.

בעקבות ההתנגדות העזה והחשש של נתניהו, שההצעה לשחרור אסירים לא תאושר ובכך תסכל את פתיחת המשא ומתן עם הפלסטינים בוושינגטון, הוחלט להפריד את האסירים ערביי ישראל מהרשימה שהגישו הפלסטינים, ולהחליט על שחרורם במועד אחר.

האסיר הבולט מכולם הוא כרים יונס מוואדי ערה, שרצח בשנת 1981 יחד עם קרובי משפחתו מאהר יונס וסמי יונס את החייל אברהם ברומברג ז"ל, עימו למד באותו בית ספר תיכון בחדרה. חברי החוליה לקחו את ברומברג טרמפ, גנבו את נשקו, ירו בו בראשו והשליכוהו מדמם למוות לצד הכביש. ברומברג התגלה ללא הכרה, ומת ארבעה ימים אחר כך בבית החולים. השלושה נלכדו רק כעבור שנתיים והוטל עליהם מאסר עולם. סמי יונס שוחרר מהכלא בעסקת שליט והוא בן 82.

במהלך השנים הפך כרים יונס לאחד ממנהיגי האסירים הפלסטינים הבולטים בבתי הכלא הישראלים. כחמש שנים לאחר שנגזר עליו עונשו (בשנת 1988) וחמש שנים לפני שנחתם הסכם אוסלו, הוא כתב בבית הכלא אשקלון ספר שכותרתו "המאבק האידיאולוגי ויישובה של מחלוקת".

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish