קילו קמח, כף שמרים נמסים, כפית גדושה מלח, כפית גדושה סוכר, כוס שמן זית ומים פושרים. את החומרים היבשים מערבבים יחד, רק אח"כ מוסיפים את הרטובים. מניחים להתפחה כמה שיותר, אפילו לילה שלם. אח"כ מרדדים, חותכים לריבועים, וממלאים בבשר או בחומוס. מטגנים בשמן עמוק. יוצא סמבוסק.
למדתי להכין סמבוסק דרך הפייסבוק. מייסה אוסאמה בשארה, עורכת דין מבאקה אל גרביה, העלתה תמונה של סמבוסקים, ואני ישר ביקשתי את המתכון. היא שלחה לי לינק לקהילה שנקראת "מטבח", קהילת פייסבוק המורכבת, ברובה המכריע, מנשים ערביות מכל רחבי ישראל שעוסקת אך ורק בבישול. לעמוד הקהילה יש למעלה מארבעה עשר אלף לייקים, הקבוצה גדלה מיום ליום ללא פרסום אלא רק מקשר פייסבוקי ומהפצתה מפה לאוזן.
"מטבח" היא רק קהילה אחת מיני רבות שפעילות בפייסבוק סביב נושא האוכל. נשים ערביות, רבות, מהן עקרות בית שבמשך שנים ניהלו אורח חיים שסבב כולו סביב המשפחה והסביבה הקרובה, גילו את הפייסבוק ואת האוכל כנושא מאחד ומקרב. דרך האוכל הן מדברות אחת עם השנייה, נותנות ביטוי לעצמן וליצירה שלהן שעד עכשיו חיה רק במרחב הפרטי. דרך העוגות, המאפים והתבשילים הנשים הללו יוצאות אל המרחב הציבורי, חושפות טפח מחייהן ומביתן, יוצרות קשרים שלעולם לא היו נוצרים בדרך אחרת, בונות לעצמן עולם שהוא שלהן בלבד אבל, עדיין, מתכתב עם התרבות הגלובאלית שמקבלת לגיטימציה מהסביבה. זהו עולם עוקף איסורים וגבולות. אין מגבלה דתית או חברתית האוסרת על הצגת מעשה ידיה של אישה, דתייה ככל שתהייה. הבישול והאפייה הם למען המשפחה והסביבה, לא למטרות רווח או פרסום, ולכן הם לגיטימיים. אבל במקביל הופך האוכל לתרבות, ומאפשר העצמה וביטוי אישיים.
יש הרבה מאוד קבוצות שעוסקות באוכל בכל המגזרים ובכל העולם. האינטרנט והרשתות החברתיות מאפשרים לכולנו לתת ביטוי נרחב למה שעד עתה נשמר בין כותלי הבית. תרבות האוכל הגלובאלית, שפים שהם סלבריטאים, זמינות של סוגי מזון שונים וטכנולוגיה מתקדמת נגישה הפכו את האוכל למשהו גדול הרבה יותר מאמצעי קיום. אבל הדיון המתקיים בנושא עוסק בשאלות כמו איכות, מקוריות, תחכום וטרנדים, הוא מציב סטנדרטים לבישול ומאתגר את המבשלים. בקהילות הבישול הערביות אין שיפוטיות, המזון המוצג יכול להיות פשוט, בסיסי ולא מתחכם, אפשר להשתמש בפסטה משקית או גלילי מאפה מוכנים למילוי, אפילו להגיש בכלים חד פעמיים, התחושה היא שאין תחרותיות או צורך להוכיח למישהו משהו, אלא רק לחשוף. להיחשף.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.