דילוג לתוכן העיקרי

האיום הגדול ביותר על ישראל: נפילת עבדאללה בירדן

גורמי ג'יהאד שלוחמים עכשיו בסוריה כבר סימנו את את הממלכה ההאשמית כמטרה הבאה – אחרי אסד, כותב אלון בן דוד.

Jordan's King Abdullah (R) and Jordanian Chief of Staff General Mashal Mohammad Zaben attend "Eager Lion" military exercises at the Jordan-Saudi Arabia border, 260 km (162 miles) south of Amman, May 24, 2012. The U.S. Army special operations forces are leading 12,000 troops from 18 countries during "Eager Lion" exercises.REUTERS/Muhammad Hamed(JORDAN - Tags: MILITARY ROYALS) - RTR32L1G

ממלכת ירדן, המשענת האסטרטגית האחרונה שנותרה לישראל במזרח התיכון, מצליחה עדיין לשמור על יציבות בגל המהפכות ששוטף את האזור. אבל על אף הצלחתו של המלך עבדאללה למנוע תסיסה שתאיים על שלטונו, גורמי הג'יהאד שלוחמים עכשיו בסוריה כבר סימנו אותו כמטרה הבאה אחרי אסד. נפילת שלטונו של עבדאללה תהווה את האיום המשמעותי ביותר על בטחון ישראל, אבל הציבור הישראלי אדיש כמעט לחלוטין למתרחש אצל שכנתו ממזרח. ישראל הרשמית שומרת על חשאיות מוחלטת בכל הנוגע למגעיה עם הממלכה ההאשמית.

יום לאחר שאזרחי ישראל בחרו את הרכב הכנסת החדשה הלכו גם השכנים ממזרח לקלפיות, בבחירות שסימנו צעד קטן בתכנית הרפורמה של המלך עבדאללה, שנועדה להפוך את ירדן לאט לאט ובזהירות לדמוקרטיה פרלמנטרית. תנועת האחים המוסלמים בירדן קראה להחרמת הבחירות, ואף שהתוצאות שיקפו את המשך ההגמוניה של השבטים נאמני המשטר, הצליחו מועמדים אסלאמיסטים שאינם קשורים באחים המוסלמים לזכות ב25% מהמושבים בפרלמנט.

נראה שגם הגורמים האופוזיציונים בירדן רואים את האלימות המשתוללת במדינות שסביבם, ובוחרים בדרך של שינוי המשטר ולא במהפכה שתביא לפירוקו. אבל בעוד המלך מתמודד עם אופוזיציה שצמחה בתוך השבטים שהיו נאמנים לו, גובר החשש שאי-יציבות תחדור לירדן מבחוץ. ההערכה היא שעד כה נכנסו לירדן כבר למעלה מ-300,000 פליטים מסוריה, והזרם רק הולך וגובר - 36,000 מהם הגיעו בחודש ינואר לבדו. התגברות הזרימה של פליטים מסוריה עלולה להפר איזונים דמוגרפיים בממלכה (שבה 6.2 מליון תושבים) ולהביא לכניסת גורמי ג'יהאד שיאיימו על יציבות השלטון.

בעשור האחרון צברה ירדן לא מעט הצלחות במניעת כניסה של טרוריסטים ג'יהאדיסטים מעיראק ומסוריה. ברוב המקרים גם סיכלה ירדן את התוכניות של הטרוריסטים שכן הצליחו לחדור אליה, כמו תא אל-קעידה שתכנן פיגוע כימי ב-2005 או מעצרם של 11 ירדנים שהגיעו באוקטובר האחרון עם חומרי נפץ מסוריה בכוונה לפגוע במטרות מערביות בממלכה. אבל כמות פעילי הג'יהאד שזרמה בשנתיים האחרונות לסוריה והחיבור שלהם עם שפע אמצעי הלחימה של הצבא הסורי הנסוג מציבים בפני ירדן איום מסדר גודל אחר.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish