ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, האלוף (במיל') עמוס ידלין, הגיש השבוע [6 בינואר] לנשיא המדינה ראובן ריבלין את הערכה האסטרטגית לישראל ומדד האיומים הביטחוניים לשנת 2020. המכון שבו מתבצע מחקר אסטרטגי ושפועל במסגרת אוניברסיטת ת"א נחשב כמוסד חשיבה מוביל בישראל וכאחד מחמישים המכונים המובילים בעולם בנושאי ביטחון ויחסים בינלאומיים. המכון מגיש מדי שנה את הערכה האסטרטגית לישראל שערך לנשיא המדינה. השנה זה קרה שלושה ימים לאחר חיסולו של קאסם סולימאני.
המסמך הושלם טרם חיסולו של סולימאני, אך המכון מצא לנכון לעדכנו ולחזק את התחזית שלו. "אירוע זה מעניק, בראייתנו, משקל כבד יותר להערכתנו בדבר האפשרות להסלמה והצורך לגבש אסטרטגיה ישראלית חדשה", נכתב בו. "חיסול סולימאני יוצר הקשר חדש וטומן בחובו פוטנציאל לתפנית אסטרטגית, שאת היקפה וממדיה מוקדם עדיין להעריך". לדעת כותבי המסמך יש לבחון לעומק את השלכות החיסול, הן על מדיניותה של ארה"ב כנגד הפעילות האיראנית האזורית והן בכל הנוגע לתגובה איראנית אפשרית לפעולה.
אף שהדבר לא נכתב במפורש, הניסוח הזהיר מכוון לומר כי להערכת מחברי המסמך – אנשי ביטחון לשעבר שמילאו תפקידים בכירים במערכת הביטחון - ישראל עלולה להיות מותקפת ע"י איראן. גם הרמטכ"ל אביב כוכבי העריך בהרצאה שנשא לפני שבועיים [25 בדצמבר] כי איראן שינתה את מדיניותה והפכה יותר התקפית, גם כלפי ישראל. "אנחנו מבינים שהאפשרות שנגיע לעימות מוגבל או יותר מזה מול איראן היא לא אפשרות בלתי סבירה", הוא קבע.
בינתיים, מול האיום האיראני המתגבר, שר הביטחון נפתלי בנט עסוק בעיקר בשיקום הקריירה הפוליטית שלו, כפי שתיארתי בהרחבה במאמר קודם, ומתעסק בזוטות. נדמה כי השר בנט, שבזכות המינוי התמוה חזר לעמוד בראש הימין החדש תוך שהוא דוחק הצידה את שותפתו איילת שקד, משוכנע שהלשכה שלו בקריה נועדה לעסוק יותר בקידום הקמפיין הפוליטי שלו ופחות באיומים הקיומיים על המדינה.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.