במשפט אחד, הצליח השבוע [7 בנובמבר] מזכיר המדינה האמריקאי להגדיר את הסיוט האולטימטיבי של מקבלי ההחלטות המדיניים והביטחוניים בישראל ולהוציא את כל השדים לאור: "הפעולות האחרונות של איראן מעלות חשש שהיא נערכת לפריצה מהירה לנשק גרעיני", אמר פומפאו, בעקבות ההכרזה האיראנית על תחילתו של שלב 4 בנסיגתה האיטית מהסכם הגרעין. הוא אישר את ההערכה של המודיעין הישראלי שפורסמה כאן לפני כשנה, לפיה האיראנים יפרו את ההסכם בהדרגה, בשלבים איטיים, שילכו ויתגברו בהדרגה, עד הגיעם לטווח שממנו אפשר יהיה לפרוץ לגרעין צבאי בתוך חודשים ספורים.
בסופו של דבר, כך העריכו גורמי מודיעין ישראלים אחרי שארה"ב יצאה מהסכם הגרעין, תהיה איראן מוכנה ל"פריצה" מהירה לעבר מתקן גרעיני צבאי ראשון. זה, בדיוק, המצב שממנו חוששת ישראל יותר מכל דבר אחר עלי אדמות. פומפאו התייחס גם לאפשרות הזו: "ארצות הברית לא תיתן לזה לקרות", הוא הצהיר השבוע, אבל דבריו אלה לא שכנעו אף אחד בירושלים, וגם לא בתל אביב (שם נמצא מטה צה"ל וגופי המודיעין).
"הניסיון מלמד אותנו, למרבה הצער", אמר גורם מודיעיני ישראלי בכיר לשעבר לאל-מוניטור, "שלא כל ההצהרות של ממשל טראמפ מתגשמות במציאות, אלא שהפעם מבחינתנו מדובר בקו פרשת מים קיומי של ממש שבו נצטרך לבחור בדרך פעולה עצמאית. הפעם לא מדובר בצפון קוריאה, אלא באיראן, שמטרתה המוצהרת היא למחוק את ישראל מעל מפת העולם".
המודיעין הישראלי חזה בדיוק מדהים כל מה שמתרחש בשנה וחצי מאז שהודיע הנשיא טראמפ על פרישה מהסכם הגרעין [מאי 2018]. בשיחה עם אל-מוניטור באמצע 2018, שירטט גורם מודיעיני בכיר את התסריט המלא: האיראנים יגיבו על היציאה האמריקאית מההסכם בהפרות שילכו ויחמירו, נאמר באותה שיחה, בתחילה הם יחזרו להעשיר אורניום לדרגה של 3.5%, אחר כך יגדילו את מספר הסרכזות, אחר כך יגדילו את מלאי האורניום המועשר שהם מחזיקים בתחומם, אחר כך יפעילו את מתקן ההעשרה בפורדו ויתחילו להשתמש בסרכזות המשוכללות והמהירות שבידם.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.