כבר בימי השלטון הרומי מילא הר הבית תפקיד מרכזי באסטרטגיית ״הפרד ומשול״. ״משמרת בית המקדש״ הופקדה בידי יוחנן הורקנוס השני, בעוד שיתר השלטון נמסר ל״טובי העם״. ראש הממשלה בנימין נתניהו יירשם בדפי ההיסטוריה כפוליטיקאי שעשה קריירה פוליטית מפוארת על גבי חומות של איבה, חומות שבנה בין אזרחי מדינת ישראל: בין ימין לשמאל, בין יהודים לערבים, בין דתיים לחילונים, בין אזרחים לפעילי זכויות אדם ועיתונאים. לעומת זאת, ההיסטוריה תזקוף לזכותו את אחת ההצלחות הגדולות באיחוד העולם הערבי והמוסלמי נגד ישראל והעם היהודי.
במשך שנים ארוכות מנסים הפלסטינים, בהצלחה מוגבלת ביותר, לאחד את העולם הערבי והמוסלמי סביב מאבקם על זכותם להגדרה עצמית. בשעה שדגלי ישראל מונפים מעל עשרות מאחזים פולשניים חדשים בגדה, דגלי ירדן ומצרים מוסיפים להתנוסס על בנייני השגרירויות ברמת גן ותל אביב. מדינות המפרץ טרודות במלחמות עם תימן וקטאר; הסונים והשיעים עסוקים בשפיכת דמים הדדית; כשמחנה אבו מאזן ברמאללה מתפנה מהקרב נגד חמאס בעזה, הוא מחפש מחסה מפניו של מחנה מוחמד דחלאן. ולא אמרנו כלום על מלחמת הכל-בכל בסוריה ובעיראק.
לאורך אותן שנים נשאו הפלסטינים את עיניהם גם מערבה, לעבר וושינגטון ובירות אירופה המרכזיות. בצר להם, הם תלו את תקוותם בנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, שאינו מצליח לעשות סדר אפילו אצלו בבית. בארמון האליזה נכנס מנהיג שרוב מעיניו נתונים לארצו פנימה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שקועה במערכת בחירות. לראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, יש צרות משלה עם האיחוד האירופי. גם קמפיין הבי-די-אס מצליח רק באופן חלקי. על כל זמר שמדיר רגליו מישראל נוחתים כאן תריסר אחרים, זמרים, להקות ריקוד ותיאטרון. ואצלנו, אפילו מספר האמנים הישראלים - חוג שנחשב למעוז השמאל - שמסרבים להופיע בהתנחלויות, בטל בשישים לעומת מספר המופעים בהיכלות התרבות באריאל ובקריית ארבע.
והנה, אף שהנשיא הפלסטיני וחבורתו אינם צדיקים גמורים, מלאכתם נעשית בידי אחרים. ממשלת ישראל בראשותו של בנימין נתניהו הסבה עבורם את המאבק הלאומי הדועך לעימות דתי דליק. היא מילאה בצייתנות את התפקיד שייעדו לה הרוצחים מאום אל-פחם. לא בכדי בחרו השלושה לבצע את זממם במקום הקדוש לכל המוסלמים (14 ביולי). מן המפורסמות היא שכל בדל של שמועת שווא על מזימה יהודית לנגוס בבכורה המוסלמית בחראם א-שריף, הופכת לצו 8 בקהילות מוסלמיות ברחבי העולם. תמונה אחת של מצלמת אבטחה ״יהודית״ אחת מוציאה לרחובות רמאללה, עזה, רבת עמון וקהיר יותר מפגינים מאשר אלפי מילים על מאות הרוגים פלסטינים בעימותים בשטחים או עשרות התנחלויות. גם המפגעים מאום אל-פחם ידעו שאין מקום דליק יותר בעולם.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.