דילוג לתוכן העיקרי

האם שירת מוחמד דרוויש היא דלק לטרור?

הזעזוע משירתו של מחמוד דרוויש מצטרף לעיוות ולכרסום המתמשך בכל מה שאינו מתיישב עם תפיסת העולם של שלטון הימין בישראל. "אם אתה רוצה להכיר עם, תלמד את השפה והשירה והספרות שלו", אומר לאל-מוניטור המשורר רוני סומק.

Palestinian poet and journalist Mahmoud Darwish gestures during the Carthage Theatre Days in Tunis theatre, 06 December 2007. AFP PHOTO/ FETHI BELAID (Photo credit should read FETHI BELAID/AFP/Getty Images)

שר הביטחון אביגדור ליברמן זימן השבוע [20 ביולי] ל"שיחת נזיפה" את מפקד גלי צה"ל ירון דקל בעקבות שידור תכנית על שיריו של המשורר הפלסטיני מחמוד דרוויש, כחלק מסדרת תכניות על טקסט ישראלי מכונן. "ברור מאליו כי הדבר מהווה ליקוי מאורות ולא ניתן לעבור על כך לסדר היום", פרסם דוברו של שר הביטחון הודעה בשמו, וציין כי מדובר בעניין חמור כיוון שיצירותיו של דרוויש משמשות עד היום כדלק לפעולות טרור נגד מדינת ישראל.

זימונו של מנהל התחנה הצבאית לבירור אצל שר הביטחון גרר תגובות נזעמות. ח"כ שלי יחימוביץ', למשל, כתבה בעמוד הפייסבוק שלה כי "מדובר באקט שאין לו הגדרה אחרת מלבד אקט המאפיין משטרים פשיסטיים". ח"כ אילן גילאון יו"ר סיעת מרצ טען כי "במקום שבו משתיקים שירה ישתיקו גם אנשים".

"סערת דרוויש" החלה בעקבות פוסט שפרסמה שרת התרבות מירי רגב. לטענתה, היא הזדעזעה מהעובדה שתחנה צבאית העזה לעסוק בשירתו של המשורר הלאומי הפלסטיני. "גלי צה"ל ירדו מהפסים", כתבה רגב, וציטטה קטע מהשיר "תרשום אני ערבי" שהתכנית עסקה בו. בשירו המפורסם שנכתב ב- 1964 כתב דרוויש בין היתר: "אני לא שונא אנשים, ואינני פולש, אבל אם אהיה לרעב, בשרו של הכובש יהיה לי למאכל, היזהר, מהרעב שלי, מהזעם שלי".

לשר הביטחון ולשרת התרבות לא שינתה העובדה שהעיסוק בשירת דרוויש בתחנה הצבאית היה במסגרת סדרת תכניות של "האוניברסיטה המשודרת", המיועדת לסטודנטים המבקשים להרחיב את השכלתם וידיעותיהם. גם לא שינתה העובדה ששיריו של דרוויש ממילא כלולים בלימודי הספרות של תלמידי התיכון בישראל.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish