מה שקורה היום בישראל ובגדה המערבית - מהווה עיתוי הולם עבור הממשל האמריקאי לשוב ולהתערב לטובת חידושו של תהליך שלום בר-קיימא שיוביל לפתרון של שתי מדינות לשני עמים. למעשה, המצב הנפיץ בשטח מחייב התערבות שכזו, שכן האלימות הפכה לעניין שבשגרה, במיוחד במזרח ירושלים.
בוושינגטון בהחלט מודעים לכך; אנשי הממשל שאמונים על המזרח התיכון קרועים בין שתי עמדות: מצד אחד, התחושה שאין סיכוי לקרב בין ממשלתו של נתניהו לזו של אבו מאזן, ולהוביל יחדיו התקדמות כלשהי לקראת הסכם קבע; ומנגד, הידיעה כי ללא תזוזה כלשהי לכיוון פתרון של שתי מדינות, האלימות הנוכחית עלולה להסלים ולהפוך לאינתיפאדה של ממש, ואף גרוע מזה.
שתי העמדות הללו משקפות גם את הקרע בין הבית הלבן, שהתפכח לחלוטין מאשליות בעקבות כישלון מאמציו של מזכיר המדינה ג'ון קרי בשנים 2014-2013, לבין מחלקת המדינה, שמקבלת עידוד להמשיך ולפעול גם ממשלחות המשרד השונות במדינות ערב.
מקור בכיר במחלקת המדינה המעורב בתכנון המדיניות האמריקאית במזרח התיכון סיפר לאל-מוניטור בעילום שם כי ברור להם, מהמגעים שמנהלת הקונסוליה האמריקאית במזרח ירושלים עם ההנהגה הפלסטינית, שהפעם לא יספיקו צעדים מהוססים. על פי אותו מקור, בנאומו בפני העצרת הכללית של האומות המאוחדות ב-30 בספטמבר, הנשיא אבו מאזן צפוי לצאת באזהרה מפורשת לקהילה הבינלאומית, ואולי אף לנסות ולהתנער מהסטטוס קוו הנוכחי בעניין הסכמי אוסלו: "אנחנו משוחחים עם שני הצדדים על הצורך לרסן כל ניסיון חד-צדדי לפעול באלימות או לעודד את המשך הבנייה בהתנחלויות. אנחנו מעבירים לישראל את המסר שללא תהליך שלום, יהיה לארצות הברית קשה מאוד לעצור יוזמות בינלאומיות באומות המאוחדות. אבל מצד שני, בשלב זה עדיין אין בכוונתנו לפעול הרבה מעבר למסרים אלה".
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.