Ana içeriğe atla

Mısır’da Demokrasiyi Kim Savunacak?

Müslüman Kardeşler’in siyasi sürece katılımı Mısır’da demokrasinin ilerlemesi için gereklidir. Oysa hareketin hakları şu anda göz ardı ediliyor.
Supporters of deposed Egyptian President Mohamed Mursi pray as they attend a symbolic funeral for the four men killed during clashes with police outside the Republican Guard headquarters a day earlier, in Cairo July 6, 2013. Egypt counted its dead on Saturday after Islamists enraged by the overthrow of Mursi took to the streets in an explosion of violence against what they denounced as a military coup. REUTERS/Louafi Larbi (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTX11EYM
Oku 

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin halk destekli darbeyle devrilmesinin akabinde, olayları yönlendirme gücünü elinde tutan ordu ve muhalefetin gerçekten uzlaşmacı bir tutum alması için küçük de olsa bir fırsat penceresi olmuştu. Askerin bu fırsatı kullanmamış olması, ordunun doğası, geçmişi ve genel çıkarlarıyla izah edilebilir. Ancak muhalefet- ya da en azından demokrasi yanlısı gençlerin oluşturduğu “devrimci çekirdek”- yeni düzeni demokratik değerler temelinde şekillenmek üzere ülkenin başına geçen askeri ve sivil yöneticiler üzerinde baskı kurmak için daha kararlı bir mücadele verebilirdi.

Bunu söylerken, Müslüman Kardeşler’in şu aşamada herhangi bir şekilde yatıştırılabileceğini, siyasi sisteme tekrar dâhil olmaları için ikna edilebileceğini iddia etmiyorum. Muhalif grupları bir arada tutan bağların gevşekliğini ve muhalefet içindeki çatlakları da göz ardı etmiyorum.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.