Mısır, Ürdün ve Irak büyüyen bölgesel tehditler ve koronavirüsün tetiklediği ekonomik zorluklara karşı güvenlik, diplomasi ve ekonomi alanında ortak bir cephe oluşturmak için 25 Ağustos’ta Amman’da üçlü bir zirve gerçekleştirdi. Zirveye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Ürdün Kralı Abdullah, Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi katıldı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın 25 Ağustos’taki açıklamasına göre enerji, elektrik, altyapı ve gıda sektörlerinde işbirliğinin konuşulduğu zirvede, güvenlik ve terörle mücadele çabalarında eşgüdüm ele alındı. Açıklamada üç liderin ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliğini arıtrarak müşterek kalkınma hedefleri üzerine inşa edilen stratejik entegrasyonun ikinci aşamasına geçmek istedikleri belirtildi. Sisi de bölgenin istikrarı ve güvenliğini tehdit eden zorluklar karşısında üç ülkenin çabalarını ortaklaştırmasının önemini vurguladı.
Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamaya göre Arap güvenliğini sarsan yabancı müdahalelerin engellemesi için irade beyan eden liderler, başta Suriye, Libya ve Yemen olmak üzere bölgesel krizlere yönelik siyasi çözüm çabalarını da ele aldılar.
El Ahram Siyasi ve Stratejik Çalışmalar Merkezi’nin uzmanlarından Hassan Ebu Talib’e göre üç ülkenin karşı karşıya olduğu tehdit ve zorlukların ortak bir paydası var: Bölgedeki Türk müdahaleleri.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.