Ana içeriğe atla

Rusya ve Lübnan, Suriye’nin yeniden imarı için ortak sinerji arayışında

Moskova ve Beyrut Suriye’nin yeniden imarında müşterek projelerle kârlı olanaklar arıyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

Russian President Vladimir Putin meets with Lebanese President Michel Aoun at the Kremlin in Moscow, Russia March 26, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov/Pool - RC1618737240
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Kremlin’de, Rusya, 26 Mart 2019 — REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın 26 Mart’taki Moskova ziyareti “Lübnan’ın ekseni kayıyor” yorumlarına yol açmıştı. Üst düzey bir Lübnan heyetinin geçen ay Moskova’da düzenlenen Arabia-Expo fuarına katılması spekülasyonları daha da hararetlendirdi. Lübnan heyetine yeni atanan Telekomünikasyon Bakanı Muhammed Choucair başkanlık etti.

Görünen o ki Suriyeli mülteciler konusunda bir süredir Moskova ile birlikte çalışan Beyrut, şimdi Rusya’nın Suriye üzerindeki nüfuzu üzerinden ekonomik kazanımlar elde etmeyi amaçlıyor. 

Moskova, Lübnan siyasetinde tarafsız bir oyuncu olmaya çalışıyor. Bu siyasetiyle de Hizbullah ve Şii Müslümanları destekleyen İran, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Sünni Müslümanları destekleyen Suudi Arabistan ve Avn ile Hristiyanlardan yana olan Batı Avrupalı güçlerden ayrılıyor. Rusya’nın Lübnan enerji pazarına girmesi de bu konumundan faydalanmak istediğini gösteriyor. 

Rus devi Novatek şirketi, Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetleri yürüten Fransız Total ve İtalyan ENI firmaları ile bir konsorsiyumda yer alıyor. Devlete bağlı Rosneft ise Lübnan’ın Trablus limanındaki bir petrol depolama tesisinin yenilenmesi için 20 yıllık bir sözleşme imzaladı. Lübnan makamları da bunun karşılığında Rusya’dan Suriye’nin kârlı yeniden imar projelerine erişim imkanı talep edebilirler. 

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish