Suudi Arabistan Irak’la ilişkilerini onarmakta mesafe alıyor
Irak’taki İran nüfuzunu azaltmak isteyen Suudi Arabistan, Irak’la arasını düzeltmeye çalışıyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Halk Seferberlik Birlikleri (HSB) yöneticisi Falih El Fayyad’ın 31 Ocak’ta Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret, Irak’la Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin giderek düzeldiğinin yeni bir işareti oldu.
İran’a yakın olan ve Başbakan Adil Abdül Mehdi hükümetinin İran yanlısı içişleri bakanı adayı olarak görülen Fayyad, Riyad ziyaretiyle Haşdi Şabi olarak da bilinen HSB’nin Irak’ta Suudi menfaatlerini hedef almayacağı konusunda güvence vermeyi amaçlıyordu.
Fayyad’ın ziyareti öncesinde 24 Ocak’ta Başbakan Abdül Mehdi ile bir telefon görüşmesi yapan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, güvenlik alanı başta olmak üzere Riyad’ın Bağdat’a desteğini yineledi. Bölgesel gerilimler düşünüldüğünde bu mesaj, Riyad’ın geçmişi telafi etme ve Irak’la olumlu bir ilişki geliştirme arzusunu vurguluyordu.
Abdül Mehdi Veliaht Prens’le görüştüğü gün Suudi Arabistan’ın Bağdat Büyükelçisi Abdül Aziz El Şammari’yi de kabul etti. Büyükelçi, Abdül Mehdi’ye, Kral Selman Bin Abdülaziz El Suud’dan Riyad’a resmi bir davet iletti.