KAHİRE — Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeid, 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada Mısır’la Kıbrıs arasında deniz sınırını belirleyen anlaşmaya itiraz edilmesine tepki gösterdi. Sözcü, Mısır’ın buradaki egemenlik haklarının ihlaline karşı uyarıda bulundu, bu yöndeki girişimlerin kabul edilmez olduğunu ve bunlara karşı konulacağını vurguladı.
Mısır’ın bu açıklaması, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yunan Kathimerini gazetesine verdiği mülakata yanıt niteliğindeydi. Çavuşoğlu, 4 Şubat’ta yayımlanan mülakatta Mısır ve Kıbrıs arasında aralık 2013’te imzalanan ve iki ülkenin doğu Akdeniz’deki münhasıran ekonomik bölgeleri (MEB) arasında kalan hatta hidrokarbon arama çalışmalarının ortaklaşa yürütülmesini öngören anlaşmanın “yok hükmünde” olduğunu söylüyordu. Bakan “Anlaşmanın Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal ettiğini açıkça beyan ettik.” diyordu.
Mısır parlamentosunun Milli Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Tümgeneral Kemal Amir, 7 Şubat’taki basın açıklamasında Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini takdirle karşıladı ve yapılan açıklamayı “Mısır’ın tutumunu dile getiren, bilhassa da Mısır’ın MEB’deki egemenlik haklarına yönelik ihlallerin kabul edilmeyeceğini ortaya koyan güçlü bir yanıt” olarak niteledi.
Mısır ve Kıbrıs Doğu Akdeniz’de gaz ve petrol arama çalışmalarını ilgilendiren birkaç ikili anlaşma imzalamış durumda. Bunların arasında deniz sınırını belirleyen 2003 tarihli anlaşma ve özellikle Mısır-Kıbrıs sınırına bitişik derin sularda petrol ve gaz aramalarında iş birliğini öngören 2012 tarihli anlaşma yer alıyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.