BAĞDAT —Türkiye, Irak’ta yeni bir siyasi Sünni girişimi başlatmak amacıyla Irak’ın önde gelen Sünni isimlerini 8 Mart’ta gizli bir toplantıda bir araya getirdi. Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve ABD tarafından desteklenen, iki gün süren toplantıda Irak’taki Sünnilerin İslam Devleti sonrasında izleyecekleri siyasi yol haritası tartışıldı.
Konferansa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame El Nuceyfi, Mütehidun İttifakı lideri ve eski Maliye Bakanı Rafi El İsavi, eski Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak, Irak İslam Partisi lideri Ayad El Samari, Planlama Bakanı Salman El Cumali, Arap Kamış El Kancar Projesi lideri, eski Ninova Valisi Esil El Nuceyfi, Irak Meclisi’ndeki Iraklı Güçler İttifakı lideri Ahmet El Masari, Irak Meclisi Çözüm İttifakı lideri Muhammed El Kerbuli, Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Mutena El Dari’nin yanı sıra milletvekilleri, aşiret liderleri ve din adamları katıldı.
Ne var ki katılımcılar, başta ulusal ve merkezi uzlaşı projesi ve yaklaşan seçimler öncesinde yeni bir ittifak kurulması gibi ihtilaflı konularda fikir birliğine varamadı. Sünniler arasında yeni bir bölünmeye yol açan Ankara Konferansı Şii grupların de sert tepkisini çekti. Öyle ki Şii gruplar, işi konferansın katılımcılarını vatana ihanetle suçlamaya kadar vardırdı.
Mütehidun İttifakı’ndan Müteşar El Samari Al-Monitor’a şu bilgileri verdi: “Konferansı destekleyen beş ülke belirli konularda Sünni gruplar arasında uzlaşı sağlamaya çalışıyor. Bunlara İD sonrası süreçte kurtarılmış bölgelerin yeniden inşası da dahil. Katılımcılar siyasi çözüm için ortak bir tutum belirlemeye çalışacak 25 kişilik bir komitenin kurulmasını kararlaştırdı. Ancak seçim ittifakına gidilmesi veya ülkenin bölgelere ayrılması gibi konuları konuşmadık. (...) Kimi Sünnilerin bu konferansa yönelttiği itirazlar Iraklı Güçler İttifakı’nda bir bölünme ya da iç muhalefet gibi algılanmamalı. Eleştiriler bu kişilerin konferansa davet edilmemesinden kaynaklandı.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.