Ana içeriğe atla

Savaş kendini dayatırsa Kürtler ne yapacak?

Kürtler ortaklarıyla birlikte güvenlik, ekonomik, sosyo-kültürel boyutlarıyla paralel bir sistem inşa ediyor. Şam bu sistemi reddeder ve savaşı dayatırsa ne olacak? Kürtlerin tercihi savaşmadan dönüştürmenin bütün yollarını denemek.

A Kurdish fighter from the People's Protection Units (YPG) carries his weapon as he walks at the faculty of economics where a defaced picture of Syrian President Bashar al-Assad is seen in the background, in the Ghwairan neighborhood of Hasaka, Syria, August 22, 2016. REUTERS/Rodi Said - RTX2MKNT

Kamışlı’da Suriye ordusunun denetimindeki havaalanı ve kamu binalarının bulunduğu bölgeye giden ana caddeden çıkınca başka bir dünya başlıyor. İslam Devleti (İD), Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi örgütlerin yanı sıra yer yer Suriye ordusu ile yaşanan çatışmalarda ölenlerin fotoğrafları, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın portresi eşliğinde duvarları süslüyor. Elektrik direklerinde Rojava’nın savunma güçleri YPG ve YPJ’nin bayrakları asılı. Cadde ve sokaklarda kontrol polis vazifesi gören Asayiş’in elinde.

Suriye’nin kuzeyinde Derik, Rimelan ve Kamışlı’dan Haseke ve Şedadi’ye; Amude, Serekaniye ve Tel Ebyad’dan Kobani ve Menbic’e kadar uzanan şeritte bir sistem günbegün ete kemiğe bürünüyor. Coğrafi olarak ana gövdeden kopuk olsalar da Afrin ile Halep’in Şeyh Maksud mahallesi de bu yapının içinde. Konuştuğumuz Suriyeli yetkililer, Nusra ve İD gibi örgütleri bertaraf ettikten sonra Kürtlerle savaşmadan ama federalizme de geçit vermeden bu bölgeyi müzakere yoluyla yeniden kazanmaktan bahsediyor.

Kürtler de Suriye’yi federal bir yapılanmaya sokarak Rojava’nın özerkliğini anayasal bir çerçeveye kavuşturmayı umuyor. Kürtlerin de son istediği şey savaş. Mevcut koşullarda bu perspektifte bölünme ya da bağımsız devlet kurma gibi bir hedef yok.

Her iki taraf da kontrol alanını genişletirken o kritik eşiğe bir adım daha yaklaşıyor. Tam bu noktada yutkunduran sorular var: Kürtlerle Suriye yönetimi nasıl bir sınav verecek? Rusya’nın itelemesiyle Türkiye ve Suriye yeniden bir araya geldiğinde Rojava ne olacak? Kürtler Suriye ordusu ile çatışmayı göze alabilecek mi?

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish