Ana içeriğe atla

Kudüs’te Türkiye-Ürdün rekabeti

Türkiye ve Ürdün Kudüs’te nüfuz için rekabet ederken kentte giderek yaygınlaşan Türk bayrakları, Türk lokantaları ve Erdoğan fotoğrafları Türkiye’nin bu yarışta öne geçtiğinin işareti olabilir. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

RTR2EMH2.jpg
Doğu Kudüs’teki Türk Konsolosluğu’nun önünde Türk bayrağı tutan Filistinli bir kadın, 1 Haziran 2010 — REUTERS/Ammar Awad

Ürdün ve Türkiye Kudüs’te güç kazanmak için yarışıyor ve görünen o ki gelinen noktada üstünlüğü Türkiye ele geçiriyor.

Ürdün, Kudüs’teki azalan etkinliğinin açık bir işareti olarak Mescid-i Aksa’nın avlusuna güvenlik kameraları kurmak için İsrail’le yaptığı anlaşmayı geçtiğimiz günlerde iptal etti. Kameralar Harem-i Şerif’te güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunacaktı ancak Filistin Yönetimi bu konuda kendisiyle istişare edilmediği için projeden hoşnut değildi.

Öte yandan Türkiye’nin Kudüs’teki etkinliğinin ivme kazandığı görülüyor. Arap sivil toplum kuruluşları Türkiye’nin Kudüs’teki kutsal mekânların korunmasına yaptığı katkılara teşekkür olarak 25 Nisan’da İstanbul’da “Teşekkürler Türkiye” festivalini düzenledi. Etkinliğe Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’in yanı sıra Mescid-i Aksa’nın vaizi de olan Kudüs Müftüsü Şeyh İkrime Sabri katıldı. Ayrıca festivalde Türkiye’ye Kudüs halkına artan miktarlarda yaptığı ayni ve maddi yardımlar ve kentte gerçekleştirdiği milyon dolarlık yardım ve kalkınma projeleri nedeniyle de teşekkür edildi.

Bu gelişmeler Ürdün ve Türkiye’nin Kudüs’te yer değiştirdiğine işaret ediyor olabilir. Türkiye etkinliğini artırdığı izlenimini verirken Ürdün nüfuz kaybediyormuş gibi görünüyor.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish