Ana içeriğe atla

Obama: Orta Doğu Hristiyanları “kelimelerle anlatılamaz” şiddetin mağduru

ABD Başkanı Barack Obama Noel mesajında İslam Devleti’nin Hristiyanlara yönelik şiddetini kınadı. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

RTX1JAVA.jpg
İslam Devleti ile mücadele konusunda Pentagon’da düzenlenen brifingin ardından konuşan ABD Başkanı Barack Obama, 6 Temmuz 2015 — REUTERS/Jonathan Ernst

ABD Başkanı Barack Obama Hristiyanlara “kadim topraklarını” terk ettiren “kelimelerle anlatılmaz şiddet ve zulmü” kınadı. Obama 23 Aralık’taki mesajında şöyle dedi: “Orta Doğu’da Noel Günü’nde asırlardır çalmış olan kilise çanları bu sene kimi bölgelerde sessiz kalacak. Bu sessizlik, IŞİD’in bu topluluklara karşı korkunç mezaliminin trajik şahididir.”

Noel’in iki bin yıldır kutlandığı Musul’da İslam Devleti’nin (İD) şehri ele geçirdiği geçen sene olduğu gibi bu sene de Noel kutlamaları yapılmadı.

Orta Doğu’da ve başka bölgelerde Hristiyanların gördüğü zulmü “soykırım” diye niteleyen Papa Francis, Süryani papazı Flavien-Michel Malke’nin geçtiğimiz aylarda aziz ilan edilmesi vesilesiyle yaptığı konuşmada Orta Doğu’daki Hristiyanlara yönelik zulüm nedeniyle günümüzde “ilk yüzyıllara göre daha fazla şehit verildiğini” söyledi.

Katolik bir yardım kuruluşunun yakın zamanda açıkladığı rapora göre “Orta Doğu’nun kimi bölgelerinde, bilhassa Suriye ve Irak’ta kriz o kadar vahim boyutta ki küresel güçler önemli müdahalelerde bulunmazsa Hristiyan varlığı 10 sene içinde, hatta belki daha kısa sürede tümden yok olabilir. Örneğin Irak’ta 12 sene önce bir milyon olan Hristiyanların sayısı bugün 275 bine kadar düşmüş olabilir.”

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish